Herfstdip? 6 tips voor een beter humeur

De donkere dagen en het koudere weer zijn voor de meesten niet bepaald bevorderlijk voor de gemoedstand. We voelen ons sneller geïrriteerd, hebben minder energie en hebben de neiging om meer te slapen, … Het zijn allemaal gekende symptomen van een zogenaamde ‘seasonal affective disorder’ (SAD). Kortere dagen en een kleinere blootstelling aan zonlicht hebben dan ook een grote impact op onze gemoedstoestand.

Typische symptomen van SAD zijn:

 • Constante vermoeidheid
 • Neerslachtigheid
 • Lusteloosheid
 • Laag energieniveau
 • Prikkelbaarheid
 • Veranderingen in eetlust, trek in zoet/zout
 • Jezelf afsluiten van sociale activiteiten
 • Je eigen behoeftes negeren

 

Als deze symptomen weken of maanden aanhouden, doe je er goed aan om hierover met je huisarts te praten.

Ook de zogenaamde ‘winterblues’ hebben gelijkaardige symptomen aan SAD, al zijn de signalen bij winter blues minder intens en steken ze slechts om de zoveel dagen eens de kop op. Het goede nieuws is dat je deze winterblues kan tegengaan. Probeer eens volgende humeurboosters:

 1. Gebruik een SAD-lamp

Lichttherapie blijkt een van de meest doeltreffende manieren te zijn om winterblues te bestrijden. Speciale SAD-lapen of lichtboxen worden gebruikt bij lichttherapie: afhankelijk van de intensiteit van het licht, worden er sessies van 30-90 minuten per dag aanbevolen.

 1. Beweeg (in de openlucht)

Wellicht is bewegen in de buitenlucht de makkelijkste (en goedkoopste) remedie tegen een herfst- en winterdip. Doe een wandeling of bind je loopsschoenen aan en trek eropuit. Zonlicht activeert de aanmaak van het feelgoodstofje serotonine en voorkomt een vitamine D-tekort.

 1. Drink voldoende water

In de zomer besteden we heel wat aandacht aan onze hydratatie, maar ook bij kouder weer mag je je vochtbalans niet uit het oog verliezen. Te weinig water drinken kan je stofwisseling vertragen en je sloom doen voelen. Ook goed om weten: doordat het binnen warmer is door de verwarming, zal je huid droger zijn dan in de zomer. Nog een reden dus om voldoende water te drinken.

 1. Volg je circadiaans ritme

De kortere dagen in de herfst en winter kunnen je circadiaans ritme (je dagelijkse 24 uren cyclus) beïnvloeden. Probeer een gezond ritme te vinden waarbij je 7 tot 9 uur per nacht slaapt. Als je ’s ochtends maar moeilijk uit je bed kan komen, kunnen deze tips je misschien helpen.

 1. Focus op gezonde herfstvoeding

Als je deze herfst en winter fit en gezond wil blijven, doe je er goed aan om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Focus op voeding die veel vitamines bevat en seizoensproducten, die zowel je immuunsysteem versterken als je humeur een boost geven. Denk hierbij aan pompoen, mierikswortel, wilde vis (zalm, haring, forel) en champignons. Hier vind je meer herfsttoppers.

 1. Zet je favoriete muziek op

Muziek is een andere manier om je humeur te verbeteren: wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat muziek een positief effect heeft op je mentale gezondheid en de productie van serotonine kan stimuleren. Het kan zelfs tijdelijk symptomen van depressie verminderen, of ze permanent doen verdwijnen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?