5x seizoenseten voor lopers

Komende herfst- en wintermaanden krijg je via deze voedingsbronnen jouw portie vitamines binnen.

Met de juiste voeding bouw je niet enkel spiermassa op, maar verminder je ook de kans op ontstekingsreacties en versterk je je immuunsysteem. Fruit en groenten die tijdens de herfstmaanden volop geteeld worden, zijn vaak uitstekende voedingsbronnen voor lopers. Ze zijn rijk aan gezonde koolhydraten (belangrijk voor je energiepeil en verzadigingsgevoel) én bevatten belangrijke vitamines, zoals vitamine A en C (belangrijk voor je weerstand). Volgende 5 voedingsmiddelen horen komende maanden dan ook zeker thuis op jouw boodschappenlijstje:

  1. Zoete aardappel 

Zoete aardappel is rijk aan betacaroteen, dat een voorloper is van vitamine A. Deze vitamine versterkt de botgezondheid en het immuunsysteem. Voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid levert een (middelgrote) zoete aardappel je al snel 120% aan vitamine A en 30% aan vitamine C op. Daarnaast is zoete aardappel rijk aan kalium, magnesium en mangaan: elektrolyten die we vaak kwijtspelen door te zweten tijdens het sporten. Een laatste grote voordeel van zoete aardappel? Ze zijn een bron van complexe koolhydraten, waardoor ze makkelijk verteerbaar zijn en glucose (energie) geleidelijk wordt vrijgegeven. Een tip: schil de aardappelen niet. Net als ander groeten en fruit, bevat de schil van zoete aardappel veel vezels.

  1. Granaatappel 

Granaatappels zijn een uitstekende bron van vitamine C, vitamine K, kalium en vezels. Ook bevatten ze veel polyfenolen, sterke antioxidanten, die tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Volgens een recent onderzoek uit Sports Science zou granaatappelsap meer polyfenolen bevatten dan andere dranken, zoals veenbessen- of sinaasappelsap. Meer nog: de vrucht zou een ontstekingsremmende werking hebben en gewrichtspijn helpen verlichten.

  1. Citrusvruchten 

Het citrusseizoen piekt tijdens de koudere maanden. Je kan deze vruchten natuurlijk puur eten, maar ook combineren in je winterse gerechten voor een kleurrijke toets én wat extra vitamine C om je weerstand te boosten. Bovendien bestaan citrusvruchten voor zo’n 88% uit water, wat je vochtniveau op peil houdt.

  1. Pompoen 

Pompoen is er in verschillende soorten (flespompoen, spaghettipompoen, hokkaido pompoen, …). De groente zit boordevol complexe koolhydraten, vezels, vitamine A, vitamine C en vitamine B6, waardoor ze je lichaam helpen energie te produceren én ontstekingsreacties te vertragen. Pompoen bevat ook een een handvol micronutriënten, zoals koper, mangaan, kalium, foliumzuur en magnesium.

  1. Biet 

Rode bieten zijn een uitstekende bron van verschillende vitamines, mineralen en plantaardige stoffen. Ze bevatten ook foliumzuur, dat helpt bij de productie van energie, alsook kalium en magnesium. Als je het een werkje vindt om ze te pellen, kan je ook overwegen om ze reeds voorgekookt of in sapvorm te kopen. Bieten en bietensap zijn krachtige bronnen van anorganische nitraten, die kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen, ontstekingen te vermijden en de zuurstoftoevoer te verbeteren. Er zijn dan ook diverse wetenschappelijke studies die aantonen dat de nitraten in biet de sportprestatie zouden verbeteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?