Je hebt ze in alle kleuren van de regenboog en je ziet het tijdens wedstrijden geregeld op de kuiten, enkels, hamstrings en/of knieën van lopers kleven: kinesiotape, of kortweg KT.
Wetenschappers van de universiteit van Indianapolis deden recent een onderzoek naar de doeltreffendheid van kinesiotape en stelden vast dat KT wel degelijk een pijnverlagend effect heeft … als de tape met de juiste spanning wordt aangebracht.
Bij een groep van 16 proefpersonen brachten de onderzoekers de kinesiotape achtereenvolgens zonder spanning, met een lichte spanning (25 procent van de maximale spanning) en met een hoge spanning (75 procent van de maximale spanning) aan.
Uit de resultaten blijkt dat lichte spanning het meest effectief is voor pijnvermindering, terwijl geen spanning en hoge spanning geen pijnstillende effecten teweegbrengt.
De Amerikaanse wetenschappers concluderen dat de werkzaamheid van kinesiotape waarschijnlijk meer is dan een placebo-effect, maar voegen eraan toe dat er nog verder onderzoek moet worden gedaan om te begrijpen hoe KT daadwerkelijk pijn verlicht en om te achterhalen in welke mate de verwachtingen van de patiënt bijdragen aan het pijnstillende effect van kinesiotape.