Helpt joggen tegen stress?

De krant De Morgen geeft in zijn wetenschapsrubriek antwoorden op lezersvragen. Deze week was 'Helpt joggen tegen stress?' één van de vragen...

Op de jaarvergadering 2010 van de Society for Neuroscience stelden wetenschappers van de universiteit van Princeton een reeks fascinerende experimenten voor waaruit bleek dat neuronen die tijdens het hardlopen ontstaan, zich anders dan andere neuronen gedragen. Ze zijn niet fysiologisch prikkelbaar, zelfs niet in stresssituaties.

De onderzoekers hebben aan de hand van stresstests met knaagdieren aangetoond dat de hippocampus van rennende muizen minder met neuronenactiviteit geassocieerde proteïnen bevatten dan de hersenen van sedentaire muizen, ook al produceerden de lopers in totaal meer neuronen. De hersencellen van de lopers leken beter opgewassen tegen stress. De wetenschappers ontdekten bovendien dat hersenzones die normaal tijdens en na stress prikkels naar de hippocampus sturen, bij de sportieve muizen rustiger waren. Hun besluit: “Hardlopen kan aan angst verwant gedrag beperken”, ondanks een toename van het aantal nieuwe hersencellen.

Wat die prille wetenschap betekent voor mensen die sporten, is nog niet helemaal duidelijk. Maar andere recente studies zijn hoopgevend. Een artikel dat vorig jaar in The Archives of Internal Medicine verscheen, besloot dat beweging, vergeleken met nietsdoen “angstsymptomen beduidend beperkt” bij een groep mensen met risico op stemmingsproblemen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?