Helft Belgen doet (bijna) nooit aan sport

Twee op de tien Belgen doet zelden aan lichaamsbeweging en drie op de tien landgenoten sport zelfs nooit. Dat blijkt uit de nieuwe Eurobarometer van de Europese Commissie.

In vergelijking met de rest van Europa doet België het nog vrij goed. Gemiddeld sport liefst 42% van de Europeanen nooit, terwijl dat in België ‘maar’ 31% is.

Maar de evolutie is ook in ons land verontrustend: In 2009 lag het aantal nooit-sportende Belgen 3% lager. En het aandeel landgenoten dat regelmatig sport, is sindsdien gezakt van 16 naar 10%.

MOEDER, WAAROM SPORTEN WIJ?

Gevraagd naar de redenen waarom ze sporten, antwoordt de Belg vooral relaxen (53%) en voor de gezondheid (53%). Bij de Europeanen is de gezondheidsreden voor 62% het allerbelangrijkst, terwijl de ontspanning met 36% duidelijk minder doorslaggevend is.

De hoofdreden om niét regelmatiger te sporten is zowel voor de Belg als de modale Europeaan een gebrek aan tijd (39 vs 42%). Ook het gebrek aan motivatie of interesse werd door 20% aangeduid.

MANAGERS EN STUDENTEN SPORTEN VAKER 

Belgische mannen blijken beweeglijker dan de vrouwen. Waar bij de mannen 48% zegt zelden of nooit te sporten, loopt dit aantal bij de vrouwen op tot 57%. De nieuwe Eurobarometer geeft geen verklaringen voor deze kloof. Het verschil in beweeglijkheid tussen de geslachten wordt wel steeds kleiner naargelang de ouderdom.

Ook qua beroep zien we verschillen in beweeglijkheid: 81% van de ondervraagde huismannen en huisvrouwen sport zelden of nooit, terwijl dit bij de werklozen 66% is, bij de arbeiders 53%, bij de zelfstandigen 48% en bij de managers 38%. Lichtpuntje: van de Belgische studenten beweegt slechts 17% amper of niet.

Het onderzoek van de Europese Commissie verwijst ook naar onze sedentaire samenleving. 17% van de Belgen zit dagelijks minder dan 2,5 uur, 41% zit tussen 2,5 en 5,5 uur neer, 30% tussen 5,5 en 8,5 uur en 12% zelfs meer dan 8,5 uur per dag. Deze cijfers liggen dicht bij het Europese gemiddelde.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.