Healthy & easy: poké bowl met zalm en avocado

Hier bij RunningBE trakteren we je graag af en toe met een lekker en gezond receptje. Vandaag geven we je bord een exotisch tintje met een heerlijke poké bowl!

Voor wie nog nooit van een poké bowl gehoord heeft, even dit: het is een is een traditioneel gerecht uit Hawaï dat bestaat uit een combinatie van véél (rauwe) groentjes, rijst en (meestal) gemarineerde vis. Weetje: in Hawaï werd/wordt poké bowl vooral gegeten om restjes vis niet te moeten verspillen.

Een populaire variant is de poké bowl met zalm. Dit is een ideaal gerecht voor lopers: de groenten leveren vitamines, de rijst zorgt voor koolhydraten en de zalm is zeer eiwitrijk. Daarnaast bulkt dit visje van de omega-3 vetzuren. Die dragen bij aan een snel spierherstel door kleine beschadigingen en scheurtjes na het lopen te genezen. Ze helpen ook om de afbraak van botweefsel na een zware training of wedstrijd te voorkomen. Kortom, een topgerechtje voor sportievelingen en op de koop toe niet moeilijk om te maken!

Wat heb je nodig voor 2 poké bowls?
* 150 à 200 g basmatirijst
* 250 g verse zalmfilet (zonder vel), in blokjes gesneden
* 1 eetlepel sojasaus
* 1 eetlepel sesamolie (of olijfolie of een andere oliesoort)

* een paar druppels citroensap
* 2 lente-uitjes
* 1/2 komkommer
* 1 avocado
* 1 à 2 wortels
* Peper, zout en kruiden naar smaak (lekker met bv. gerookt paprikapoeder)
* Optioneel als topping: zeewiersalade/wakame, sesamzaadjes

 

Zo maak je het:
* Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
* Snijd de zalmfilet in kleine blokjes en de lente-ui in dunne ringetjes.
* Maak een marinade van de sesamolie, de sojasaus, het citroensap en de lente-uitjes en meng de zalm onder de marinade. Zet dit even afgedekt in de koelkast.
* Snijd de komkommer in schijfjes, de wortel in zeer fijne reepjes en de avocado in plakjes of blokjes.
* Vul een grote kom met rijst, gemarineerde zalm en groentjes. Werk eventueel af met wat zeewier of (geroosterde) sesamzaadjes.

Tips:
* Voor een vegetarische variant van deze poké bowl kan je de zalm vervangen door gemarineerde tofu, kikkererwten of een andere plantaardige eiwitbron.
* Niks belet je om te variëren met je groentjes. Poké bowl is ook lekker met edamame boontjes, reepjes paprika, peultjes,… Voel je vrij om te experimenteren, zorg gewoon dat de basis rijst + groentjes + eiwitbron behouden blijft.
(Inspiratie recept: eatpurelove.nl)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?