Hardlopen hand in hand met asfalt?

Kan hardlopen op asfalt blessures veroorzaken? En welke ondergronden zijn het best voor looptrainingen? Runner's World zocht het voor je uit.

Gaat hardlopen hand in hand met asfalt? (foto Runner’s World)
Lopen op verharde straten brengt niet per se een verhoogd risico op blessures met zich mee. Met de juiste schoenen kun je elke ondergrond aan. Het is wel zo dat bepaalde ondergronden beter zijn voor specifieke soorten trainingen en lopers.

Grindpaden vallen aan te raden. Veel lopers verkiezen dit soort paden, omdat de kleine steentjes voor een lichte demping zorgen. Wie de mogelijkheid heeft om in het bos te lopen, plant best ook een bostraining in zijn of haar loopprogramma in. De onregelmatige grond doet namelijk wonderen voor je coördinatie omdat je goed moet opletten waar je je voeten zet. Dit soort ondergrond wordt dan ook hoog aanbevolen. Lopen op gras en mos wordt aanbevolen om af en toe rustig uit te lopen na een stevige training of duurloop. Wie regelmatig last heeft van hielpijn, vermijdt best dit soort ondergronden.

Na grindpaden is asfalt de meest “belopen” ondergrond. Lopen op zo’n paden vraagt meer van je gewrichten, dus blessuregevoelige lopers vermijden beter asfalt. Uitzondering op deze regel: lopers met een achillespeesontsteking lopen beter op asfalt omdat hierbij de pees minder uitgerekt wordt. Asfalt wordt aanbevolen aan de meer ervaren lopers. Wees voorzichtig met zand(erige ondergrond), vanwege de instabiliteit. Van je spieren en gewrichten wordt een ongewone inspanning gevraagd, en dat maakt de kans op blessures groot. Houd je strandloopjes kort en vermijd ze helemaal als je vaak last hebt van enkelverstuikingen of achillespeesblessures. Zoek indien mogelijk het hardere zand langs de waterlijn op.

Zowel in de winter als zomer is lopen op een loopband aan te raden (foto belga)
Lopen op een atletiekbaan is ideaal voor een relaxte duurloop. Enig nadeel is dat het voortdurend lopen in eenzelfde richting een lopersknie tot gevolg kan hebben. Lopen op sneeuw en ijs is niet zonder blessuregevaar. Gelukkig zijn de wintermaanden net gepasseerd, maar onthou deze tip toch voor in de toekomst. Blijf lekker thuis of ga op zoek naar een loopband in de fitnesszaal. Ook tijdens extreem warme zomermaanden valt lopen op een loopband aan te raden. De meeste loopbanden beschikken over een prima demping en goed regelbare looptempo’s. Bovendien kun je een stijgingspercentage instellen, waardoor je je training extra intensief kunt maken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?