‘Hardloopschoenen slecht voor gewrichten’

Rennen op hardloopschoenen zou voor meer stress zorgen op het knie-, heup- en enkelgewricht dan lopen op blote voeten. Dat blijkt uit een onderzoek van Casey Kerrigan van JKM Technologies.

“Hardloopschoenen zijn slecht voor je gewrichten” (foto Runner’s World)
Voor het onderzoek werden 68 mensen geselecteerd die elke week minimaal 24 km hardlopen. Elke loper kreeg voor de test standaard loopschoenen. Vervolgens moesten zij op een loopband blootvoets en nadien met hardloopschoenen lopen. Een analysesysteem registreerde de beweging in de gewrichten tijdens het lopen.
 
De onderzoekers stelden vast dat de gewrichtsdraaimomenten in heup, knie en enkel met schoeisel veel hoger lag dan zonder. Uitzonderlijk grote veranderingen vonden plaats in het interne rotatiegewricht van de heup en bij de draaimomenten van de knie. Gemiddeld steeg het draaimoment op hardloopschoenen in de heup met 54% en in de knie met 36% en 38% ten opzichte van blootsvoets hardlopen.

Volgens de onderzoekers betekent de bevinding aan het kniegewricht dat er door hardloopschoenen een hogere druk wordt uitgeoefend op structuren die vatbaar zijn voor artrose. Die druk wordt veroorzaakt door een verhoogde hiel en een dikkere zool onder het middelste voetgedeelte, eigenschappen van veel hardloopschoenen. De auteurs pleiten daarom voor de ontwikkeling van schoeisel dat de natuurlijke voetfunctie nabootst of stimuleert en draaimomenten in knie en heup minimaliseert.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?