Hanne Troonbeeckx: ‘Sport voelt zoals seks’

GvA blikt wekelijks vooruit op de DVV Antwerp 10 Miles met een lopende BV. Deze week vertelt Hanne Troonbeeckx over joggen als wapen in haar strijd tegen de dreigende kilo's.

“Wie zo graag eet als ik, moet onvermijdelijk op zijn lijn letten”, zegt Troonbeeckx in Gazet van Antwerpen. “Op die manier heb ik wel ontdekt hoe leuk sport is. Een opdracht is het dus nooit, neen. Ze zeggen dat sport dezelfde stoffen vrijmaakt als seks. Endorfines en dergelijke. Je voelt je gewoon veel beter na een training.”

Troonbeeckx sport het liefst ’s morgens, voor het ontbijt. “Dan neem ik de rest van de dag een goed en gezond gevoel met me mee. Wat er verder nog gebeurt, ik heb toch al gesport. En dan ben ik blij met een wortel, een appel en een glas water. Terwijl ook het andere uiterste zou kunnen: een eclair als ontbijt, een gat in de dag slapen en de rest van de tijd loom doorbrengen.”

Competitief is de Limburgse totaal niet. “Ook qua sport verschillen mannen en vrouwen enorm van mekaar. De meeste mannen gaan lopen tot hun tong op de schoenen hangt. Die willen presteren, steeds verder en steeds sneller joggen. Die drang is mij vreemd. Ik sport uitsluitend op lage hartslag, zodat ik de meeste calorieën kan verbranden. Zelfs een stratenloop maakt die drang niet los. Samen met enkele vriendinnen heb ik ooit deelgenomen aan de vijf kilometer van Dwars door Hasselt. En wij keifier dat achteraf onze naam in de krant stond. Dit jaar mik ik op de tien kilometer. Ik heb ondervonden dat een doel vooropstellen best wel interessant is.”

ELKE RONDE EEN KLEDINGSTUK MINDER

Troonbeeckx zweert bij joggen. “Ik heb lopen ooit gecombineerd met fitness, maar met mijn figuur bleek dat niet evident. Ik ben al niet zo groot. Als je dan nog wat geblokter wordt… Het voordeel van joggen is natuurlijk de efficiëntie. Ik heb me ooit een koersfiets gekocht, maar dat vreet toch wel veel tijd.”

“Een halfuurtje joggen: dan heb je wat verzet, hoor. En je hangt niet vast aan afspraken of openingstijden. Zelfs regen of sneeuw kunnen me niet deren. Ik wil sporten op het moment dat ik er zin in heb. Zelfs de winter van vorig jaar hield me niet tegen. Dan kon ik me lekker een nieuwe winterse sportoutfit aanschaffen. Ik vond die barre dagen net heel fijn. Na een halve ronde is de koude geweken. Elke ronde dropte ik een kledingstuk, zodat ik op de duur gewoon nog maar een T-shirt aanhad.”

UITGELACHEN DOOR FIETSERS

Troonbeeckx is op haar zestiende beginnen te joggen. “Als kind heb ik vrij veel geturnd, maar op mijn zestiende besefte ik dat joggen een prima manier was om mijn gewicht onder controle te houden. Loopschoentjes aan, op mijn eentje, rond de blok of langs het kanaal: simpel, maar leuk. Viermaal per week een uurtje sport: dat is mijn gemiddelde.”

Gezelschap tijdens het lopen heeft Troonbeeckx niet nodig. “Sporadisch vraag ik een vriendin mee en dan tetteren we dat het een aard heeft. Best leuk, maar je zit toch altijd met een verschil in tempo. En dat schaadt dan weer mijn voldoening. Ik verkies langer en rustiger, zij sneller en korter.”

“Neen, laat mij maar op mijn eentje trainen. Ieder zijn ding, hé. De meeste vrouwen opteren inderdaad voor gezelschap. Omdat ik met die hartslagmeter zo traag loop, vliegen die mij in het bos al kwetterend voorbij. Maar na één toertje hebben zij het al opgegeven en ik werk er dan nog tien af. Vooral de fietsers langs het kanaal lachen me wel eens uit omdat ik zo traag loop. En dan zie ik ze wegrijden met hun dikke buik die over hun broeksrand puilt.”

EEN MALSKE

Motivatieproblemen kent Troonbeeckx naar eigen zeggen niet. “Ik doe gewoon graag aan sport. Ik weet dat het werkt. Als je eenmaal die baten beseft, geraak je verslaafd. Zonder sport voel ik me gewoon minder goed in mijn vel. Met een voorafgaande portie joggen gun ik me die vette hap wel. Ik eet zo graag, ik drink graag een glaasje wijn en snoep graag.”

“Zonder sport zou ik stevig bijkomen. Dan word ik een malske, met bolle wangetjes en overal wat ronder. Dik-dik zou dat niet zijn, maar toch. Soms ben ik wel wat ambetant op andere vrouwen, die veel eten en toch mager blijven, maar zelfs geen loopschoenen bezitten. En ik moet daar zoveel tijd in steken om een minder resultaat te krijgen dan zij van Moeder Natuur meegekregen hebben. Eerlijk is het niet.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?