Halve marathon populairder dan 10 km

In de Verenigde Staten was de halve marathon afgelopen jaar na de 5 km de populairste wedstrijdafstand. Opmerkelijk: 61% van de Amerikaanse halve marathonlopers is een vrouw.

Een recordaantal van twee miljoen Amerikanen liep afgelopen jaar een halve marathon, goed voor een verviervoudiging ten opzichte van 2000. Volgens de krant The Wall Street Journal blijft de 5 km met jaarlijks 8,3 miljoen deelnemers nog steeds de meest gelopen afstand, maar de halve marathon is ondertussen wel populairder geworden dan de 10 km en telt zelfs drie keer zoveel lopers dan de marathon. Nog een opvallend gegeven is dat 61% van de deelnemers aan de halve marathon in de VS een vrouw is.

Het succes van de halve marathon ligt hem in het feit dat de afstand lang genoeg is voor een echte uitdaging en kort genoeg om in een aantal maanden tijd op voor te bereiden. De halve marathon is geen Olympische afstand en trekt daarom minder topsporters, sponsoring en prijzengeld aan. De evenementen draaien meer om beleving en daarom gaan organisatoren steeds vaker naar bijzondere locaties of bouwen er een festival omheen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?