Guga Baúl loopt eerste Vlaamse natuurloop in

Woensdag is in De Haan de allereerste natuurloop in Vlaanderen geopend. Het permanente parcours, dat lopers langs unieke natuur in Vlaanderen brengt, werd ingelopen door peter en meter van het project Guga Baúl en Louise Carton, en Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege.

Natuur maakt mensen gezonder, dat is duidelijk bewezen. En dat sporten ook goed is voor het lichaam, staat al lang niet meer ter discussie. Het stond dus in de sterren geschreven dat deze twee sectoren elkaar zouden ontmoeten. De ontwikkeling van de eerste, echte natuurloop, is een mooi resultaat van die samenwerking. Natuurlopen zijn permanente uitgestippelde routes die lopers dichter bij de natuur moeten brengen.

“Natuur is er om van te genieten, om in te wandelen, te fietsen, te spelen, te sporten… Ik vind het dan ook belangrijk dat het aanbod aan zogenaamde toegankelijke natuur, zoals speelzones, ruiterpaden en dergelijke elk jaar stijgt”, zegt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. “Dat er nu ook een bijkomend concept ontwikkeld wordt en het aanbod gevarieerder wordt, kan ik alleen maar toejuichen.” De minister liep zelf het traject in. Samen met ambassadeurs Guga Baúl en Louise Carton.

Ambassadeurs Guga Baúl en Louise Carton

“Als sporter hou ik zelf vooral van buitensport om de batterijen weer volledig op te laden. Je voelt in de natuur letterlijk de zuurstof door je neus je lichaam opnieuw activeren. Het is daarom ook dat ik dit nieuwe project natuurlopen voor de volle 100% steun en als peter graag mee kom inlopen”, aldus Guga Baúl. Daarnaast zet ook Belgisch kampioene veldlopen Louise Carton haar schouders mee onder dit project.

Natuurloop Duinbossen De Haan

De Duinbossen van De Haan vormen al jaren een prachtige locatie waar wandelaars en joggers in een rustige en natuurlijke omgeving kunnen sporten. De natuurloop Duinbossen De Haan is de eerste natuurloop in Vlaanderen en staat garant voor een zeer gevarieerd loopcircuit. Ter hoogte van de parking langs de Zwarte Kiezel (zijweg van de Driftweg) starten twee lussen. De groene lus zorgt voor een traject van 2,4 kilometer. De blauwe lus schotelt een tracé van 4,4 kilometer voor. Je kunt de twee ook combineren waardoor de loopafstand dus 6,8 kilometer wordt. Op bepaalde plaatsen werd het tracé aangepast om een nog beter loopcomfort te realiseren.

Sport ligt in onze Natuur

Met de slogan ‘Sport ligt in onze Natuur’ willen het Agentschap voor Natuur en Bos en Bloso verder inzetten op het sportief en recreatief medegebruik van onze mooie natuur- en bosgebieden. Uiteraard wordt hierbij steeds rekening gehouden met de draagkracht van het gebied. “De natuurlopen leveren alvast het bewijs dat sport en (Europese top)natuur hand in hand kunnen gaan. We willen de mensen dan ook meegeven dat ze in een uniek kader aan het sporten zijn”, aldus minister Schauvliege.

De opening van deze allereerste natuurloop is slechts een begin. Er zitten nog andere circuits in de pijplijn. In de komende jaren plant het Agentschap voor Natuur en Bos nog nieuwe natuurlopen en zal er gewerkt worden aan een structurele samenwerking met Bloso op verschillende vlakken.

Natuurbeleving ten top

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil verder werk maken van een optimale natuurbeleving in de talrijke bos- en natuurgebieden. De gloednieuwe website staat voor een groot stuk in het teken van natuurbeleving en legt de focus op de talrijke bos- en natuurgebieden. Wie op zoek is naar ideeën voor een leuke uitstap naar of activiteit in een van de vele natuurdomeinen kan daar dus terecht.

In het septembernummer van running.be magazine hebben we het over de voordelen van lopen in het bos, en gaan we op zoek naar de mooiste loopbossen van Vlaanderen. Nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?