Grote voeten en korte benen doen sneller lopen

Grote voeten en korte benen, dat zijn vereisten om heel snel te kunnen lopen. Tot die conclusie kwamen vorsers van de Amerikaanse Pennsylvaina State Universiteit.

Tenen van sprinters zijn gemiddeld een centimeter langer dan die van tragere lopers met dezelfde lichaamsbouw. (foto syracuse)
Dr. Piaza en zijn ploeg begonnen hun onderzoek toen ze van American footballspelers de vraag kregen of ze hun loopsnelheid konden verhogen. 

Ze ontdekten dat sprinters tenen hebben die gemiddeld 12 procent (ruim een centimeter) langer zijn dan die van tragere mensen met dezelfde lichaamsbouw. De benen van de snelle lopers daarentegen zijn dan weer korter dan het gemiddelde.

Dr. Stephen Piazza zei zelf verbaasd te zijn over de resultaten, maar had er wel een verklaring voor: langere tenen verhogen de ‘grip’ op de baan en kortere benen geven meer kracht.

“Het draait allemaal rond de start van de sprint”, zei hij the Sunday Telegraph. “Dat is het moment waarop een wedstrijd vaak wordt gewonnen of verloren. Heel lange tenen stellen de loper in staat de kracht die uit de benen komt maximaal op de grond over te brengen en dat zorgt voor betere acceleratie.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?