Grootschalige muggentest op Nederlands muziekfestival

Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen gaan deze zomer op Lowlands, één van de grootste muziekfestivals van Nederland, onderzoek doen naar het steekgedrag van muggen. Welke festivalgangers zijn de grootste muggenmagneten en waarom?

Lowlands is meer dan alleen muziek. Op dit driedaagse zomerfestival in Biddinghuizen (Flevoland), dat dit jaar van 18 tot 20 augustus plaatsvindt, wordt sinds zeven jaar ook ruimte gemaakt voor wetenschap. Onder de noemer Lowlands Science selecteert de organisatie elk jaar een tiental onderzoeksteams die Lowlands als laboratorium mogen gebruiken.

Eén van de onderzoeken dit jaar wordt het muggenexperiment van het Radboudumc (voluit: Radboud universitair medisch centrum). Wat maakt mensen (on)aantrekkelijk voor muggen? Geur, gedrag, dieet? Onderzoekers van het Radboudumc testen tijdens Lowlands bij wie de muggen dolenthousiast worden en bij wie niet.

De muggen zullen niet over de festivalweide vliegen, maar blijven heel de tijd in kooitjes. De proefpersonen houden hun arm bij het kooitje terwijl de onderzoekers met een camera volgen hoe gretig de muggen op de aangeboden armen afkomen. De deelnemers kunnen niet gestoken worden, want in de proefopstelling zal nog gaas tussen de mug en de arm zitten.

Omdat de proefpersonen een vragenlijst moeten invullen met vragen over wat ze gegeten en gedronken hebben, wanneer ze zich gewassen hebben, welke zeep of parfum ze gebruiken, … hopen de onderzoekers een verband te vinden tussen het steekgedrag van de mug en de bij de proefpersonen bevraagde parameters.

Het uiteindelijke doel is om nieuwe muggenwerende middelen te kunnen vinden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.