Grootschalig onderzoek naar stressfracturen bij loopsters

Stressfracturen aan de voeten komen vaker voor bij vrouwelijke lopers dan bij mannen. In een grootschalig onderzoek zullen Britse wetenschappers trachten te achterhalen hoe dit komt. Het uiteindelijke doel is om herhaalde blessures te voorkomen.

Een stressfractuur is een niet-complete breuk. Noem het een mini-fractuur in het bot ten gevolge van herhaalde (over)belasting. Deze blessure ontstaat door repetitieve belasting. In de praktijk zien we dat een stressfractuur vooral voorkomt in sporten met hoge impact, zoals sprinten, lopen of springen.

Karen Troy, professor aan de afdeling Biomedische Technologie van het Worcester Polytechnic Institute (WPI), heeft van het Britse National Institutes of Health fondsen ter beschikking gekregen om te onderzoeken welke rol spier- en botsterkte spelen bij stressfracturen in de voeten van vrouwelijke lopers. Ook wetenschappers van de Harvard Medical School zullen meewerken aan het onderzoek.

Professor Troy en haar team zullen drie jaar lang 45 loopsters – waaronder enkele tieners – intensief opvolgen. Ze wil via mechanische testen, computermodellering en voetanalyse achterhalen welke factoren de stressfracturen in de middenvoetsbeentjes veroorzaken.

“Stressfracturen aan de voeten komen vaak voor bij vrouwelijke lopers. Sommigen zijn herhaaldelijk geblesseerd, zelfs nadat ze een medische behandeling hebben ondergaan, hun schoenen hebben verwisseld en hun loopstijl veranderd hebben”, zegt Troy op de website van het WPI.

“Wij willen beter begripen hoe spieren en botten op elkaar inwerken en hoe ze die stressfracturen veroorzaken. Dit moet leiden tot aanbevelingen die artsen kunnen helpen om de risicofactoren in te schatten en effectievere behandelingen voor te stellen. Het uiteindelijke doel is om herhaalde blessures te voorkomen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?