Groenten ondergaan metamorfose om voedselverspilling tegen te gaan

Wereldwijd wordt zo'n 30 procent van alle geoogste groenten en fruit verspild. Nieuwe groenten, die beter aansluiten bij de wensen van consumenten, kunnen helpen om dit percentage drastisch te doen dalen.

Een slablad dat perfect op een hamburger past, een broccoli met een dunne in plaats van een dikke steel, of een bloemkool in een veel kleiner formaat dan we tot nu toe gewend zijn én die niet van wit naar geel verkleurt. Het zijn maar enkele van de ‘nieuwe’ groenten die deze week te zien zijn op het Field of Innovation, een evenement voor telers en vertegenwoordigers van supermarkten in het Noord-Hollandse Grootebroek.

“Het duurt gemiddeld zeven jaar om een nieuw ras te ontwikkelen”, zegt Lotfi Bani, Key Account Manager Value Chain bij Syngenta, op NOS Radio 1. Syngenta is een zaadveredelingsbedrijf dat nieuwe rassen teelt. “Een voorbeeld van zo’n nieuw ras is de hamburgersla. Behalve dat die precies past op een broodje, is die sla ook wat dikker. Die blijft langer knapperig en daardoor hoeft er minder weggegooid te worden.”

Het veredelen van planten is niet hetzelfde als genetische modificatie. Bij veredelen gaat het om het doorkweken en kruisen van soorten met gewenste eigenschappen. Boeren of tuinders selecteren dan de planten met de gewenste eigenschappen om daarmee een steeds betere, ‘veredelde’ plant te kweken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?