Grieperig of verkouden? Deze voeding helpt

Met deze slimme voedingskeuzes ben je weer sneller aan de betere hand.

Griep kan je niet altijd voorkomen, maar er zijn wel manieren om je lichaam deze winter voor te bereiden op een mogelijke infectie of virus. Het belangrijkste is om te focussen op een sterk immuunsysteem. Lichaamsbeweging, voldoende slaap en een evenwichtig voedingspatroon: het zijn de bekendste natuurlijke manieren om je immuunsysteem te ondersteunen. Heeft een verkoudheid of griep je – ondanks een gezonde levensstijl – toch te pakken gekregen? Ook dan kan je je immuunsysteem met voeding een handje helpen. Daarom zetten we enkele geschikte voedingskeuzes op een rijtje, zodat jij er weer sneller bovenop bent.

  1. Kleurrijke fruit en groenten

Fruit en groenten kunnen ervoor zorgen dat je sneller van je verkoudheid of ziektekiemen verlost bent. Antioxidanten, zoals flavanoïden, anthocyanen en caratenoïden, bestrijden vrije radicalen, die je cellen kunnen beschadigen en je immuunsysteem kunnen aantasten.

Flavanoïden vind je onder meer terug in bessen, boerenkool en zelfs pure chocolade. Goede bronnen van anthocyanen zijn bessen, druiven, granaatappel en medjooldadels. Caratenoïden vind je tenslotte terug in oranje- gele en roodkleurige groenten en fruit, zoals pompoen, abrikozen en mango’s.

  1. Vitamine C

Vitamine C is wellicht de bekendste antioxidant die bijdraagt aan een sterke weerstand. Deze vitamine helpt dan ook bij de productie en het groeiproces van witte bloedcellen, die je lichaam nodig heeft om infecties te bestrijden. Net als de antioxidanten hierboven helpt het ook om vrije radicalen tegen te gaan. Je kan een vitamine C-supplement nemen, maar je kan je dagelijkse portie ook binnenkrijgen via echte voeding. Sinaasappelen zijn de bekendste vitamine C-bronnen, maar ook rode paprika, tomaten, kiwi’s en groene groenten zoals spinazie zitten boordevol vitamine C.

  1. Mager rundsvlees

Als je een vleeseter bent, kan je gerust mager rundsvlees op het menu te zetten. Rundsvlees is een goede bron van zink, wat een belangrijk mineraal is voor een sterk immuunsysteem. Zo kan je bijna de helft van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zink binnenkrijgen met een portie rundsvlees. Eet je liever plantaardig? Dan vind je zink ook terug in peulvruchten, noten, zaden en donkere chocolade.

  1. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is een natuurlijke bron van voedingsstoffen die goed zijn voor je immuunsysteem. Zo is yoghurt rijk aan eiwitten, vitamine B12, selenium en zink. De levende culturen in natuuryoghurt zorgen ook voor goede darmbacteriën, die een positieve invloed hebben op je spijsvertering. En dat is niet onbelangrijk, gezien je darmen ook een belangrijke rol spelen bij je immuunsysteem. Je houdt ze dus beter gelukkig door ze juist te voeden, onder meer met de probiotica die yoghurt bevat.

  1. Groene thee

Hoewel het niet echt voeding is, kan groene thee drinken je gezondheid ondersteunen – zeker tijdens het griepseizoen. Groene thee bevat enorm veel natuurlijke antioxidanten en polyfenolen. Ook het aminozuur L-theanine zou je beschermen tegen allerlei virussen en infecties, alsook ontspannend werken en stress verminderen. En laat stress nu ook net een boosdoener zijn van een verzwakt immuunsysteem …

Extra tip: gember. Dit kruid is een van dé beste natuurlijke remedies tegen griep en verkoudheden. Het bevat heel wat vitamines (A, B, C en E), bètacaroteen en tal van belangrijke mineralen. Gember is heilzaam voor de luchtwegen, vermindert de hoest en bestrijdt koorts dankzij de vele antioxidanten en actieve bestandsdelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?