Dit is waarom lopers (extra) antioxidanten nodig hebben

Zuurstof. We kunnen niet zonder. Wanneer we lopen verbruikt ons lichaam heel wat meer zuurstof dan wanneer we rusten. Dat is nodig om onze spieren van voldoende energie te voorzien als we een inspanning leveren. Maar zuurstof kent ook een nadeel: het ontstaan van vrije radicalen.

Deze moleculen worden ook wel geassocieerd met oxidatieve stress, die onze cellen aantast. Na verloop van tijd werken deze radicalen chronische stress en vroegtijdige veroudering in de hand.

Antioxidanten voor lopers?

Een fysieke inspanning gaat steeds gepaard met een toename van het energieverbruik en dus een verhoogde zuurstofverbranding. Daardoor produceren sporters meer vrije radicalen, die bijdragen tot onder meer spiervermoeidheid, spierschade en ontstekingen. Gelukkig kunnen sporters zich tegen deze radicalen – en dus oxidatieve stress – beschermen door voldoende antioxidanten op te nemen.

Er zijn 2 soorten antioxidanten: endogene, antioxidanten, die door het lichaam worden aangemaakt, en exogene, die je via voeding binnenkrijgt. Tal van wetenschappelijke studies toonden aan dat een voedingspatroon rijk aan antioxidanten oxidatieve stress vermindert. Zo toonde bijvoorbeeld een studie van de Harvard Medical School in 2014 aan dat het sterfterisico  bij oudere mannen en vrouwen met 5% daalde als zij gedurende een langere periode een extra portie fruit of groenten aten.

Antioxidanten drinken?

Ander onderzoek stelde vast dat voeding rijk aan antioxidanten specifieke voordelen voor lopers en andere duursporters met zich meebrengt. Felgekleurde groenten en fruit, zoals zure kersen, hebben kenmerkend een hogere concentratie van antioxidanten. Zure kersen bevatten anthocyanen, een soort antioxidant dat werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer. Hoe hoger de concentratie van het fruit, hoe sneller je herstelt. 

Ook tomaten leveren trainingsspecifieke voordelen en zijn – net als zure kersen – effectiever bij een hogere concentratie antioxidanten. In 2012 stelden onderzoekers aan de Stockholm University vast dat tomatensap oxidatieve stress na een sportsessie significant verminderde. 

Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon, rijk aan antioxidanten, is cruciaal. De bekendste antioxidanten zijn uiteraard fruit en groenten, maar ook groene thee, noten en kruiden, zoals geelwortel en saffraan, bevatten deze stofjes. En ja ook rode wijn bevat antioxidanten, dus af en toe een glaasje kan geen kwaad. Maar denk dan ook wel aan je tomaten- en kersensapjes.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?