Daarom is citrusfruit zo gezond!

Citrusvruchten zijn echte vitaminebommetjes. Hier zijn 5 goeie redenen om lekker veel sinaasappelen, mandarijntjes, pompelmoezen, citroenen & co op het menu te zetten!

1. Vitamine C
Alle citrusvruchten zijn rijk aan Vitamine C en foliumzuur, maar sinaasappelen zijn echte toppers op dat vlak. Eén sinaasappel bevat bijna 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine C en 20% van de ADH foliumzuur. Zowel Vitamine C als foliumzuur zijn supergoed voor je weerstand. Foliumzuur bevordert bovendien het geheugen en de concentratie. 

2. Vezelrijk
Citrusvruchten zijn een uitstekende bron van vezels. Die zorgen ervoor dat je je sneller voldaan voelt na het eten en ze bevorderen een vlotte spijsvertering. Kortom, heel belangrijk om je lekker in je vel te voelen!

3. Minder risico op kanker
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je door het eten van citrusfruit een kleiner risico loopt op kanker. Er is echter nog bijkomend onderzoek nodig om hier sluitende conclusies uit te trekken. Het is dus niet zo dat citrusvruchten kanker volledig kunnen voorkomen. Maar ze dragen wel hun steentje bij aan het voorkomen van de ziekte. Zet ze dus gerust vaak op je menu!

4. Bloedarmoede voorkomen
Als je voeding eet die rijk is aan Vitamine C, wordt het ijzer uit plantaardige voeding die je eet beter opgenomen. Zeer belangrijk voor vegetarische en veganistische lopers, die geen ijzer binnenkrijgen uit dierlijke etenswaren. Op die manier helpen citrusvruchten bloedarmoede te voorkomen. Belangrijk als je veel loopt, zodat je altijd voldoende energie hebt en je sterk voelt. Bovendien zuiveren citrusvruchten het bloed, waardoor je huid extra gaat stralen. Ook wel leuk meegenomen hé!

5. Ontgiftende werking
Een laatste reden waarom citrusvruchten zo gezond zijn, is omdat ze ontgiftend werken. Het sap van een citroen hydrateert en het helpt de spijsvertering op gang te brengen (bv. ’s morgens in een glas lauwwarm water, op je nuchtere maag). Het is ook goed voor je lever, omdat citroenzuur gifstoffen afvoert uit de lever.

Twee aandachtspunten bij het eten van citrusvruchten:
Hoewel citrusfruit zeer gezond is, zijn er 2 zaken waarvoor je moet opletten:
* Als je te veel citrusvruchten eet, heb je een groter risico op gaatjes in je tanden. Dit komt doordat het zuur in citrusfruit het tandglazuur aantast. Dit is vooral een risico als je heel veel citrusvruchten eet op een dag, of veel citroenwater drinkt. Tip: drink dit met een rietje, dat is beter voor je gebit.
* Geef de voorkeur aan hele vruchten in plaats van sap. In sap zitten vaak meerdere vruchten, wat zich vertaalt naar meer suikers. Ze bevatten ook minder vezels omdat die ‘beschadigd’ zijn tijdens het mixen van de vrucht tot sap.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?