Great Ethiopian Run (deel 1)

Een van de auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen' loopt in november de Great Ethiopian Run. Een eerste vooruitblik op deze bijzondere wedstrijd met 40.000 deelnemers!

Dankzij Het Geheim van Hardlopen doen we veel interessante contacten op. Zo kregen we van ontwikkelingswerker Jos Wesemann een mailtje over loopreizen met clinics in Ethiopië. De reis in november wordt afgesloten met de deelname aan de Great Ethiopian Run in Addis Abeba. Met 40.000 deelnemers is dit de grootste wegwedstrijd in Afrika. De wedstrijd is over 10 km. En het zal niemand verbazen dat een ongekend aantal deelnemers er niet meer dan 30 minuten over doet.

Nu kunnen we onmogelijk overal op ingaan, maar toen we het reisprogramma van deze door Jos georganiseerde reizen zagen, werden we steeds enthousiaster. Mede-auteur Ron van Megen besloot de reis te gaan maken en staat op zondag 22 november 2015 aan de start van de Great Ethiopian Run. Het enthousiasme wordt versterkt door de ideële doelstellingen van dit initiatief. Met recht zou je het Maatschappelijk Verantwoord Lopen kunnen noemen.

De omstandigheden

De Great Ethiopian Run is een wegwedstrijd over 10 km. Op Google is goed te zien dat het parcours geheel geasfalteerd is. Addis Abeba ligt centraal in het Ethiopisch Hoogland. De start is op 2450 m hoogte. Je loopt de eerste helft met stevig vals plat heuvelaf en de tweede helft weer heuvelop. Het totale aantal hoogtemeters bedraagt 85 m.

Wat mogen we verwachten van de temperatuur? Het is natuurlijk wel Afrika! Omdat Addis Abeba op een hoogvlakte ligt is de temperatuur juist gunstig. Serieuze hitte blijft Addis Abeba het hele jaar bespaard. En het regent er veel. November is een warme en relatief droge maand met veel zonne-uren. De temperatuur kan oplopen tot 21 à 25 °C, maar ’s nachts is het gemiddeld 5 °C. De wedstrijd begint al om 09:00 uur. Prima loopweertje dus.

Voor ons laaglanders is het lopen op hoogte en de hoogtemeters dus het meest bijzonder aan de wedstrijdomstandigheden in dit ultieme loopland. Wat dat betekent hebben we in eerdere Het Geheim van Hardlopen columns uiteen gezet. Ron is als voorpret eens gaan rekenen hoe dit voor hemzelf uitpakt.

De invloed van de hoogte

Lopen op hoogte beïnvloedt je loopprestaties sterk. De luchtdruk en daarmee de luchtdichtheid neemt namelijk af met de hoogte, en daarmee neemt ook evenredig de hoeveelheid beschikbare zuurstof af.

In Addis Abeba (2450 m hoogte) is de luchtdruk nog maar 0,75 atmosfeer. Je presteert op die hoogte daarom aanmerkelijk minder dan in een laagland wedstrijd op zeeniveau. Om het effect op je VO2 max door de hoogte te bepalen hebben we de volgende formule afgeleid:

%VO2 max = 100,352-4,307*h-1,434*h2+0,1781*h3, waarin h de hoogte in km is.

Je kunt hiermee uitrekenen dat op 2450 m hoogte (dus 2,45 km) de VO2 max voor iedereen 83,8% is van de waarde op zeeniveau.

Ron liep begin 2015 de NK 10 km in Schoorl bij 7,2 °C en 18 km/h wind in 43:58. Volgens de calculator op www.hetGeheimvanHardlopen.be was de VO2 max van Ron in Schoorl 53 ml zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut, 53 ml/kg/min. In Addis Abeba zal de VO2 max van Ron dus slechts 83,8% van 53 = 44,4 ml/kg/min zijn

Omdat de lucht ijler is, heb je wel het voordeel van een geringere luchtweerstand. De luchtweerstand is met de 3e macht evenredig met je loopsnelheid en recht evenredig met de luchtdichtheid. Dat voordeel is echter niet meer dan ongeveer 0,2 ml/kg/min. Afgerond moet Ron in Addis Abeba uitgaan van een VO2 max van 44,6 ml/kg/min.

Ron is voor deze reis slechts een week in Ethiopië. Dat is niet lang genoeg om te acclimatiseren. Bij acclimatisatie maakt het lichaam meer rode bloedlichaampjes aan waardoor het zuurstoftransport verbetert. Dat is bij reisorganisator Jos Wesemann wel het geval. Jos woont immers permanent in Ethiopië. Jos zal dan ook een voordeel van een ongeveer 5% hogere VO2 max (88,7% i.p.v. 83,8%) hebben door zijn acclimatisatie en zal kort na de terugkeer in Nederland in principe de ene PR na de andere kunnen neerzetten.

Dan hebben we nog te dealen met de 85 hoogtemeters in het parcours. Over de 5 km van het verste punt naar de finish komt dat neer op een gemiddelde stijging van 1,7%. Als het in Addis Abeba windstil is, hebben de hoogtemeters ongeveer dezelfde invloed op de tijd als de wind in Schoorl had. Dat laten we hier dan verder maar buiten beschouwing.

Ron moet dus uitgaan van een VO2 max van 44,6 ml/kg/min en een tijd op de 10 km van 52:15. Ruim 8 minuten langzamer dan in Schoorl. Dit maakt de snelle tijden van de Ethiopiërs in de Great Ethiopian Run extra speciaal!

Haile Gebreselasie

Tijdens de reis verblijven we in Addis Abeba in het Orange Lion Guesthouse. De buurman naast het guesthouse is Haile Gebreselassie. We gaan Haile ontmoeten en tijdens de reis de plaats Assela in de Oromia regio bezoeken. Haile is in Assela geboren. Dit gebied is de kraamkamer van Ethiopisch loopsucces! Kenenisa Bekele, Tirunesh Dibaba, Derartu Tulu en Fatuma Robe komen allemaal hier vandaan.

Geografisch is dit gebied verbonden aan de op 1400 km afstand gelegen Rift vallei, waar vele bekende Keniaanse atleten vandaan komen. Dit deel van Oost-Afrika is ook verder heel speciaal. Onze prehistorische voorouders Lucy en de Turkana boy zijn hier gevonden.

Het feit dat de Ethiopiërs en Kenianen hun hele leven op hoogte wonen wordt veel genoemd als verklaring voor hun dominantie. Hun lichaam is (al vele generaties lang) aangepast aan de hoogte waardoor ze op zeeniveau profiteren van het hogere gehalte aan hemoglobine in hun bloed. Ook zijn ze klein en mager en hebben dunne (lichte) kuiten. Dit alles geeft ze een superieure genetische aanleg voor de midden en lange afstand.

Ideële doelstellingen

Naast dat de deelname aan deze reis een mooi loopavontuur oplevert, dient het ook tal van maatschappelijke doelen. Ontwikkelingswerker Jos Wesemann heeft het opgezet om geld te verdienen voor goede doelen in Ethiopië. Het Orange Lion guesthouse is van een Ethiopiër die een aantal jaren in Nederland heeft gewoond en de inkomsten van het guesthouse gebruikt voor sociale projecten voor minder bedeelden. Landstede Buitengewoon Reizen is het ANVR reisbureau dat de reis vanuit Nederland organiseert. Het reisbureau ontstond toen de oprichtster haar dwarslaesie combineerde met haar jarenlange ervaring in de reiswereld. Nu zegt ze hét reisbureau voor rolstoelers in Nederland te zijn. Onderweg gaan we diverse projecten bezoeken en krijgen reisbegeleiding en clinics van Ethiopische atleten.

Je kunt het effect van alle aspecten op je eigen tijden berekenen met de calculator van www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?