Gouden regel als je kracht- en cardiotraining op 1 dag combineert

Krachttraining is ook voor lopers zeer belangrijk en helpt je onder meer om blessurevrij te blijven. Je kan cardio- en krachttraining ook op dezelfde dag doen, maar hou hier dan rekening mee.

Als loper wil je vooral je uithoudingsvermogen verbeteren, maar je wil ook graag af en toe kracht-en stabilisatieoefeningen doen. De combinatie van gevarieerde loop- en krachttrainingen is het recept om een betere loper te worden. Om een maximaal effect van zowel loop- als krachttrainingen te ervaren, plan je ze best op aparte dagen in (dat wees deze studie uit). Maar aangezien sommige mensen het ‘druk, druk, druk’ hebben, zijn ze genoodzaakt om beide te combineren op dezelfde dag (bijvoorbeeld in de fitness).

Dat is op zich geen probleem, maar als loper is het wel verstandig om eerst je cardiotraining af te werken vooraleer je de krachtoefeningen doet. Stel dat je toch eerst met het krachtgedeelte begint, dan zijn je spieren al wat vermoeid als je de loopsessie aanvat. Je prestaties zullen dan uiteraard wat minder zijn, maar die combinatie verhoogt ook de blessurekans. Je bent minder fris en daardoor is je coördinatie bijvoorbeeld niet meer optimaal.

Let wel: als je beide op dezelfde dag combineert, is het niet de bedoeling om je eerst helemaal kapot te lopen en dan aan de krachtoefeningen te beginnen. Kies op combinatiedagen dus voor een rustige looptraining.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?