Goed slapen voor makkelijk herstel

Dat slapen belangrijk is, weet iedereen. Het aantal uren dat je slaapt bepaalt hoe fit of geconcentreerd je bent. Maar ook om te herstellen na een zware training is een goede nachtrust essentieel.

Na een zware training kan je best goed en lang slapen. Doe je dat, dan kan je de volgende dag er weer tegen aan. Maar wie niet goed slaapt, bekoopt dat. Je lichaam is onvoldoende hersteld en zal daar op reageren. Doordat je te weinig hersteld bent, zal iedere pijn voelbaar zijn. Voor een goed herstel is slapen dus van levensbelang!

GOED UITSLAPEN NA AVONDTRAINING

Als je ’s avonds gaat lopen, word je actief. Toch is dat geen probleem. Hoewel je helemaal k.o. bent na de training, is het toch moeilijker om in slaap te geraken. Je trainingsschema pas je daarom best aan. Voldoende nachtrust is dan ook een must. Daarnaast maak je jezelf beter niet moe voor je gaat slapen. Dit is niet ontspannend. Wie absoluut nog een toertje wil gaan lopen, doet dit best tegen een lagere intensiteit.

Ook is het vaak niet genoeg om één nacht te rusten. Wie veel loopt, weet dat je het nadien beter een paar dagen rustig aan doet. Na een lange duurloop van meer dan 25 kilometer moet je een paar dagen rusten, omdat het herstel langer duurt. Wie ’s avonds makkelijk in slaap wil raken, ontspant zich best eerst.

ZET JE GSM AF

Elektronische apparaten zijn uit den boze. Deze verstoren je nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat mensen slechter slapen met hun gsm naast hun hoofd. Ook op de computer werken voor je gaat slapen, is niet aangeraden. Een uur voor je gaat slapen, zet je best alle elektronica uit.

EERSTE DOUCHE, DAN SLAPEN

Wie nog niet kan slapen, neemt best een warme douche voor het naar bed gaan. Dit werkt ontspannend en is relaxerend. De bloedcirculatie wordt bevorderd door de warmte. Afvalstoffen zullen sneller uit je lichaam verdwijnen.

Om helemaal goed te kunnen slapen, moet je proberen even alles te vergeten. Piekeren is de oorzaak van slapeloosheid. Het beste wat je dan kan doen, is alles even op te schrijven zodat je de gedachten toch even aan de kant kan zetten!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?