Goed nieuws: ‘Lopen is goed voor je knieën’

Lopen is goed voor je knieën. Dat menen enkele onderzoekers die er een studie over publiceerden.

“Lopen is slecht voor je knieën.” Een dooddoener die je vast al eens gehoord hebt. Maar het klopt niet volgens de onderzoekers van de Bringham Young-universiteit in de VS. Zij publiceerden een studie waaruit blijkt dat lopen net goed is voor je knieën. “Regelmatige looptochtjes verminderen de ontstekingen aan het gewricht en houden het gewricht ook gesmeerd“, klinkt het.

Voor hun onderzoek deden de Amerikanen een beroep op 6 lopers met goede knieën. Ze ondergingen allemaal 30 sessies waarbij ze afwisselend moesten lopen of gewoon bleven zitten. Na elke sessie werd er bloed afgenomen, net als een beetje ‘gewrichtsvloeistof’. De onderzoekers gingen vervolgens op zoek naar stoffen die vaak voorkomen bij mensen met slechte knieën. Voor de specialisten: cytokine en Cartilage Oligomeric Matrix Protein (COMP). Na de zitsessies stelden ze een toename van die stoffen vast, na de loopsessies een afname.  

Aan de universiteit bekenden ze ook dat het aantal proefpersonen zeer bescheiden is en dat verder onderzoek nodig is. Maar ze zijn er nu al van overtuigd dat regelmatig lopen je knieën niet naar de vaantjes helpt. Integendeel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?