Gloednieuw: Nature Trail Series

Golazo sports lanceert de Nature Trail Series: een nieuwe serie van natuurlopen en wandelingen. Het eerste evenement vindt plaats op 30 september.

Lopen en wandelen behoren tot de populairste sportactiviteiten van ons land. “We bieden de loper en wandelaar op dit moment al een heel divers programma van evenementen. Stadslopen, fun runs, obstacle runs en Urban Trails zijn erg populair. Met de Nature Trail Series willen we een antwoord bieden op de toenemende vraag om in de natuur te sporten”, zegt Greg Broekmans verantwoordelijke running van organisator Golazo sports.

De Averbode Nature Trail op 30 september is de opener van deze Nature Trail Series. En met de Crêtes de Spa (maart) en de Abdijentocht (mei) komen twee bestaande evenementen eveneens dit wedstrijdconcept terecht. “Maar het is zeker de bedoeling om vanaf september stelselmatig nieuwe wedstrijden toe te voegen op vaak verrassend mooie plaatsen. We zullen zeer kritisch zijn op dat vlak en alleen de beste parcours uitkiezen voor de series”, verduidelijkt Broekmans.

Lopen of wandelen voor nieuwe natuur

Elke Nature Trail biedt diverse parcours door het groen en de natuur, steeds over onverharde wegen en paden, van eerder gezapig tot pittig. In samenwerking met Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos kan Golazo unieke stukken openstellen waar je normaal als loper of fietser niet komt.

Je beweegt niet alleen in de natuur, je zorgt er tegelijk ook voor. Elke deelnemer doet een maximale inspanning met een minimale impact. Elke voetafdruk die hier gezet wordt, is sowieso kleiner dan elders. Op de nieuwe events uit de Nature Trail Series is elke deelnemer automatisch goed voor 2m² nieuwe natuur, wordt niet met wegwerpbekertjes gewerkt en worden er zo min mogelijk sporen nagelaten.

“Sporten in de natuur, dat is een gedroomd huwelijk. Vandaar dat we met het Agentschap voor Natuur en Bos sterk inzetten op sportbeleving in onze gebieden. Het blijft wel belangrijk dat dit gebeurt met respect voor de natuur. We zijn dan ook zeer enthousiast over dit initiatief waarbij er nog een stap verder gegaan wordt, namelijk ecologische bewustwording en een investering in natuur. We zetten dan ook zeer graag onze schouders mee onder dit project”, aldus Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Averbode Nature Trail

Op zaterdag 30 september gaat de Nature Trail Series van start in Averbode. Het gebied rond Averbode kent prachtige trails met flink wat kuitenbijters. Het traject is het denkwerk van een groepje gepassioneerde lopers die hun favoriete paden samenbrengen. 95% is onverhard. In samenwerking met Natuurpunt kan dit uniek stukje natuur in Vlaanderen opengesteld worden voor de Averbode Nature Trail.

“In Averbode Bos en Hei hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan een gevarieerd landschap met bossen, vennen en heide, een landschap dat weer bruist van het leven en waar zeldzame dieren en planten een veilig onderkomen vinden. We willen daar zoveel mogelijk mensen van laten meegenieten en daarom hebben we ook 38 kilometer paden aangelegd voor wandelaars, fietsers en ruiters. Bij de aanleg van zulke paden zoeken we altijd naar een goed evenwicht tussen natuurbehoud en recreatie. De Nature Trail is een kans om de resultaten van ons werk, dit prachtige gebied, bekend te maken bij een nieuw publiek”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?