Gilbert Kipruto Kirwa wint koninklijke 20 km

De Keniaan Gilbert Kipruto Kirwa heeft de 35ste 20 kilometer door Brussel gewonnen. Een recordaantal van 40.200 deelnemers liep mee, onder hen verrassend genoeg ook koning Filip. Bekijk de 20 km in 10 foto's!

Gilbert Kipruto Kirwa finishte in 59:05. Daarmee was hij 49 seconden sneller dan zijn landgenoot Japhet Kipchichir Kipkorir (59:54). De derde plaats ging naar Emmanuel Oliaudo Ngatuny (1u00:02), nog een Keniaan. Abdelhadi El Hachimi (1u01:03) was de eerste Belg op de vijfde plaats. Bij de vrouwen ging de zege naar onze landgenote Ria Thienpont.

In totaal namen liefst 40.200 personen deel, dat zijn er meer dan ooit tevoren. Van hen zijn er 59 die geen enkele editie gemist hebben en dus al voor de 35ste maal meelopen. Vrouwen maakten dit jaar ongeveer een derde van het deelnemersveld uit.

De meest opgemerkte deelnemer was koning Filip. Zijn deelname kwam als een verrassing aangezien het koninklijk paleis enkele weken geleden nog gemeld had dat de vorst niet zou deelnemen. Ondanks zijn drukke agenda heeft hij toch de tijd gevonden om te trainen, zo meldde paleiswoordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw aan de start in het Jubelpark. Koning Filip finishte in 1u58′, 3 minuten trager dan vorig jaar, toen hij nog prins was.

Het warme weer zorgde ervoor dat het Rode Kruis meer dan 600 interventies moest afwerken. 35 personen zijn overgebracht naar de verschillende Brusselse ziekenhuizen, verschillende van hen met hartproblemen. Eén deelnemer is volgens de politie zelfs overleden, maar de exacte omstandigheden zijn nog niet bekend.

“We hadden 430 hulpverleners ingezet en er waren ook 6 medische teams van de verschillende ziekenhuizen aanwezig”, zegt Nancy Ferroni van het Rode Kruis. “Die stonden verspreid over 14 hulpposten langs het parcours en aan de aankomst en hebben hun handen vol gehad.” Alleen al aan de aankomst moesten 270 mensen geholpen worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?