Gezonder leven is meer dan ’s avonds eens gaan joggen

's Avonds een toertje gaan lopen om je hoofd vrij te maken draagt zeker bij tot een gezondere levensstijl. Maar die beoogde levensstijl is niet enkel onze individuele verantwoordelijkheid. Het Vlaams Instituut Gezond Leven roept in een open brief de beleidsmakers op om de burgers een duwtje in de rug te geven.

Ja, beleidsmakers manen burgers nu al aan om het over een andere boeg te gooien: stop met roken, zorg dat je die overtollige kilo’s kwijtraakt en ga ’s avonds eens joggen om ook je hoofd leeg te maken. Simpel, toch?

“Maar helaas is het véél complexer dan dat”, zegt het Vlaams Instituut voor Gezond Leven in haar open brief. “Gezonder leven is geen kwestie van het zelf hard genoeg willen en je best doen. In een ideale wereld is de gezonde keuze de meest vanzelfsprekende.”

Maar de realiteit is anders. “Overal lonken bomvolle snoepautomaten, gezonde voeding blijft duurder en actieve verplaatsingen worden niet genoeg gestimuleerd. De burger heeft duwtjes in de rug nodig en de overheid kan die geven.”

Het Vlaams Instituut Gezond Leven roept daarom op tot gedeelde verantwoordelijkheid en inspanningen. “Van schooldirecties tot CEO’s, van voedingsfabrikanten tot de media, van burgemeesters tot ministers. Gezondheid gaat daarbij ook verder dan de bevoegdheid van Volksgezondheid, maar betrekt ook andere domeinen zoals Omgeving, Mobiliteit, Sport, Economie, Onderwijs en Landbouw.”

“Kiezen voor een gezonde levensstijl kan enkel als álle betrokken actoren inspanningen doen en de verschillende ministers van Volksgezondheid de leiding krijgen én opnemen. Er is nood aan een integraal plan over de beleidsniveaus heen.”

De open brief van het Vlaams Instituut Gezond Leven is ondertekend door een tachtigal academici en middenveld- en terreinorganisaties. Ook gewone burgers kunnen de brief ondertekenen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.