Gezonde longen? Eet deze 2 voedingsstoffen!

Onderzoek toont (opnieuw!) een belangrijk verband tussen voeding en onze gezondheid aan. Twee voedingsmiddelen zouden namelijk het risico op longkanker verkleinen.
Zo bracht het Vanderbilt University Medical Center de consumptie van vezels en probiotica in verband met een verlaagd risico op dit type kanker. De studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift JAMA Oncology, analyseerde de voedingspatronen van meer dan 1.44 miljoen personen uit vorige studies. Wat bleek? Zij die regelmatig yoghurt en vezels consumeerden, verkleinden het risico op longkanker met 15% tot 19% tegenover zij met een lage yoghurt- en vezelinname. Meer nog: personen met de hoogste inname van deze 2 voedingsmiddelen hadden 33% minder kans op het ontwikkelen van COPD (chronische obstructieve longziekte), waarbij de luchtwegen steeds meer vernauwen. 
De prebiotische en probiotische eigenschappen van yoghurt en vezels zouden dan ook ontstekingen, – die ziektes als longkanker in de hand werken – bestrijden. Prebiotica vind je terug in voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte en ‘voeden’ de probiotica (gezonde bacterieën) in je darmen. Zowel pre- als probiotica dragen bij tot een sterker imuunsysteem en een betere stofwisseling. De onderzoekers suggereren dan ook dat een dieet met een hoge yoghurt- en vezelinname je microbioom en algemene gezondheid verbetert. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?