Gezonde fastfood na het lopen

Na een wedstrijd of zware training hebben lopers vaak 'goesting' in veel en vettig eten, liefst zo snel mogelijk. Frieten, hamburgers, pizza: laat maar komen! Wist je dat er ook zoiets bestaat als gezonde fastfood? Ideaal voor na het lopen!

Het is uiteraard geen nationale ramp als je je een keertje ‘bezondigt’ aan een vettige hap na het lopen. Hou er wel rekening mee dat het een slechte invloed heeft op het herstel van je lichaam. Gelukkig bestaat er ook gezonde fastfood!

Fast food, slow recup

Fastfood zit vol suikers, vetten en zout en bevat weinig nuttige voedingsstoffen (vitamines, vezels, mineralen). Dit heeft gevolgen voor je lichaam. Te veel verzadigde vetten doen je slechte cholesterol stijgen, wat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Te veel zout zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je bloeddruk stijgt. Na een sportieve prestatie heb je vooral nood aan koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren. Zo krijgt je lichaam voldoende energie om snel te herstellen. Als je fastfood eet, zal je dus trager recupereren.

Gezonde varianten op fastfood

Geen paniek: er bestaan heel wat gezonde varianten die je wél energie en voedingsstoffen leveren om snel weer hersteld te zijn na de inspanning. Ook in fastfoodketens!
* Wraps zijn vetarm en best gezond, op voorwaarde dat ze gevuld zijn met verschillende groenten en niét vergezeld zijn van een overdosis saus, vlees of kaas. 
* Je kan ook een salade bestellen aan de salad bar. Goed voor véél vitamines, mineralen en vezels. Laat wel alle verleidelijke dressings en toppings links liggen.
* Een sandwich is ook een goeie keuze. Kies voor volkoren- of meergranenbrood met mager vlees en veel groenten. Blijf ook hier van de sausjes af. Wees sterk en weersta aan de verleiding!

Recept: rundsburger met mango

Je kan natuurlijk ook zelf iets klaarmaken. Dat is minstens even lekker, des te gezonder én beter voor je portemonnee. Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab, stelde dit recept op voor een lekkere rundsburger met mango:

Dit heb je nodig (voor 2 burgers):
* 1 rode ajuin
* 1 klein teentje knoflook
* 20 gr witte suiker
* halve mango (ongeveer 100 gr)
* 1 eetlepel olijfolie
* 100 gr rundsgehakt
* 2 volkoren pistolets/broodjes
* 5 gr maïzena of paneermeel

Zo maak je het:
* Snijd de mango en de ajuin in kleine stukjes.
* Kook een scheutje water samen met de suiker. Hou het goed in de gaten zodat het niet bruin wordt of karamelliseert!
* Voeg de zoete ajuin bij het mengsel, en daarna ook de blokjes mango en de knoflook. Laat enkele minuten sudderen.
* Meng het gehakt in een kom en kruid met peper en zout. Maak er 2 hamburgers van.
* Bak de hamburgers in de pan zodat ze mooi bruin zien. Zorg dat ze volledig doorbakken zijn.
* Snijd de broodjes doormidden. Leg op elk broodje een hamburger en voeg de saus toe.

Eén hamburger met mango levert je zo’n 325 kcal op en is een uitstekende combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Vergeet dus maar die stop bij het fastfoodrestaurant want jij maakt je hamburgers voortaan helemaal zelf. It’s burger time!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?