Gezonde chocolademuffins maak je zo!

Ben jij ook dol op chocolademuffins,of gewoon alles met chocolade? Goed nieuws want je kan deze lekkernijen ook op een gezonde manier klaarmaken!

‘Ultragezond’ mogen we chocolade niet noemen maar het ‘bruine/zwarte goud’ heeft wel een aantal positieve eigenschappen. Dit is te danken aan de cacao, die flavonoïden bevat. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen. Op die manier helpen ze op langere termijn hart- en vaatziekten en diabetes te vermijden. Bovendien hebben ze een ontstekingsremmende werking, wat bijdraagt tot een beter herstel van de spieren na een sportsessie.

Chocolade heeft nog een aantal andere wetenschappelijk bewezen voordelen. Het is hierbij wel de bedoeling dat je kiest voor chocolade met een zo hoog mogelijk cacaopercentage, dat wil zeggen vanaf 70%. Hoe donkerder, hoe beter! Vermijd melkchocolade en zeker witte chocolade want die bevat helemaal geen cacao.

Als je je chocolademuffins maakt met pure chocolade, ben je dus eigenlijk wel goed bezig! Op voorwaarde dat je geen 5 muffins per keer eet hé…

Dit heb je nodig voor 6 gezonde chocolademuffins:
* 130 gr dadels (zonder pit)
* 75 gr amandelmeel
* 1 ei
* 1 eetlepel kokosolie
* 1 theelepel bakpoeder
* 40 gr cacaopoeder (zo puur mogelijk) of stukjes chocolade (bv. van restjes paaseieren) met minimum cacaogehalte van 70%
* 75 ml halfvolle, magere of plantaardige melk
* een snuf zout
* optioneel: 25 gr extra pure chocoladestukjes (voor de chocoholics)

Zo maak je ze:
* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Week de dadels 5 minuten in kokend water. Giet het water af en mix ze tot een gladde puree met de blender of keukenmachine.
* Smelt de kokosolie en doe ze samen met het amandelmeel, het ei, de bakpoeder, het cacaopoeder/de stukjes chocolade, de melk en het zout in een keukenmachine of grote mengkom. Mix tot een glad deeg. Voeg eventueel nog de extra chocoladestukjes toe.
* Verdeel het deeg in een siliconen muffinvorm of in papieren vormpjes (6 cakejes).
* Bak 15 à 20 minuten in de oven. Laat goed afkoelen en smullen maar!

Inspiratie: www.chickslovefood.com

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?