Gevangen trainen om te gaan lopen

Twintig gedetineerden van de Brugse gevangenis hebben hun Start to Run-brevet gehaald. Onder begeleiding van Veerle Dejaeghere liepen ze deze week vijf kilometer met succes uit.

Het was al voor de derde keer dat de gevangenis van Brugge een Start to Run organiseerde. In totaal kreeg de directie 94 aanvragen binnen om deel te nemen aan het programma, goed voor liefst één derde van de populatie. Uiteindelijk werden dertig mannen geselecteerd, meer was praktisch niet haalbaar.

Drie keer per week trainden de gevangenen op de open wandeling. Na tien weken behaalden twintig van hen hun diploma door 5 km uit te lopen. Ze werden daarbij begeleid door meters Veerle Dejaeghere en sportschepen Annick Lambrecht.

De gevangenisdirectie kijkt tevreden terug op het loopprogramma. “We merken dat de gedetineerden zich door het lopen veel beter voelen. Een aantal van hen zegt bijvoorbeeld dat ze nu minder medicatie nodig hebben om te kunnen slapen’, zegt Eveline Vandamme, directrice van de afdeling Mannen 2 in Het Nieuwsblad

“We hopen ook dat dit een positieve bijdrage kan leveren tot hun re-integratie en dat ze, als ze het eens moeilijk hebben als ze terug buiten zijn, teruggrijpen naar de sport en bijvoorbeeld niet naar middelengebruik of agressie.”

Ook de gevangenen zelf waren tevreden over de geleverde prestaties. “Lopen maakt je hoofd even compleet vrij. Veel beter dan gewoon in je cel te zitten met al je zorgen”, zegt Kristoff De Smet. “Wanneer ik in september vrijkom, ga ik het wel druk hebben, want ik ga aan de slag als vrachtwagenchauffeur, maar ik ga toch proberen mijn conditie te onderhouden.”

“Ik heb iedere week uitgekeken naar het lopen, want het was zowat de aangenaamste manier om je tijd hier te spenderen”, zegt Jordy Boodts. “Ik had al een aanvraag gedaan voor penitentiair verlof om de Nacht van West-Vlaanderen te lopen, maar dat komt nog iets te vroeg. Volgende keer wil ik die zeker meelopen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?