Gevaert stelt Pekingcollectie Nike voor

Nike ontwikkelde voor de Spelen in Peking verschillende productinnovaties en technologieën. Het sportmerk stelde ze in aanwezigheid van Kim Gevaert voor.

Nike ontwikkelde voor de Spelen in Peking tientallen verschillende sportschoenen, één voor elke Olympische discipline, en tal van kledinginnovaties. Op het Nike Olympic Lightweight event in het Universitair sportcentrum van de KU Leuven stelde de Belgische sprintkoningin Kim Gevaert de belangrijkste productinnovaties en technologieën voor.

De Zoom Victory Spike. (foto Nike)
Nike Zoom Victory Spike

De inspiratie voor het ontwerp van de Nike Zoom Victory Spike is gehaald uit het ontwerp van een hangbrug. Strategisch geplaatste kabels, door Nike ‘Flywire’ gedoopt, geven de spike voldoende stevigheid en een minimaal gewicht.

Die kabels zijn Vectran-draden die in de ruimtevaarttechnologie gebruikt worden: licht en toch erg sterk – vijfmaal sterker dan staal. Elk deel van de schoen werd geperfectioneerd om het totale gewicht te verminderen, met als resultaat een schoen van 93 gram.

Nike LunaRacer

De Nike LunaRacer loopschoen voor lange afstanden combineert de nieuwe Flywire technologie met een gloednieuw schokdempingssysteem, Lunarlite foam. De foam verdeelt de druk evenwichtig over de hele voet, zodat het risico op blessures en pijn verkleint.

De LunaRacer verenigt het beste van twee werelden: een enorm reactieve veerkracht met een ultralicht gewicht (155 gram). Rik Ceulemans werd met deze schoen alvast eerste Belg tijdens de 20 km door Brussel.

PreCool Vest. (foto Nike)
PreCool Vest


De PreCool Vest is ontworpen om de lichaamstemperatuur van de atleet voor een wedstrijd laag te houden. De vest bestaat uit compartimenten die je kan vullen met water en bevriezen én een beschermende thermoslaag. De inspiratie ervoor werd gehaald uit de medische verpakking die voor bloedtransport etc. gebruikt wordt.

Vijfenzeventig procent van de totale lichaamsenergie voor een wedstrijd gaat naar de regeling van de lichaamstemperatuur. Door het lichaam (en het hoofd) koel te houden, kan een atleet 21% langer presteren. Niet onbelangrijk, gezien de vochtige warme weersomstandigheden in Peking.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?