Getest: gladde foam roller

Een foam roller is voor veel lopers een zeer nuttige investering die bovendien niet duur hoeft te zijn. Wij testten er eentje.

Triggerpoints, stijve spieren, stramme spieren, … Alle lopers krijgen er vroeg of laat mee te maken. Het is belangrijk om je spieren zo snel mogelijk weer in goede staat te krijgen, want als ze niet goed functioneren, compenseren andere spieren dat. Dat leidt mogelijk tot overbelasting, een verkeerde houding of looptechniek en blessures. Een sportmassage kan soelaas bieden, maar je kan ook zelf aan de slag met de foam roller.

Met de foam roller rol je over de spier(groep) die stram of stijf aanvoelt om zo het herstel en de soepelheid ervan te bevorderen. Je stimuleert op die manier de doorbloeding, waardoor de spierkwaliteit verbetert. Grote voordelen: de kostprijs van zo’n foam roller is vrij bescheiden, je kan de oefeningen haast overal doen, je hebt weinig hulpstukken (een matje en een stoel) nodig en vindt op YouTube oefeningen voor alle soorten spieren (zie ook bovenstaand filmpje).

Getest

Het Zweedse Sissel debuteerde in de jaren 80 met een orthopedisch hoofdkussen om nekpijn te bestrijden. Ondertussen heeft het merk meerdere fitness-, wellness- en gezondheidsproducten in zijn gamma. Zoals de myofascia foam roller die het ons onlangs bezorgde.

Eerst even de praktische info: deze roller is verkrijgbaar in zwart, magenta, blauw en wit met blauwe spikkels. Hij kost 34 euro (behalve de zwarte, waarvoor je 29 euro neertelt), is 40 centimeter lang en heeft een diameter van 15 centimeter. Het gladde karakter van deze foam roller valt meteen op. Hier dus geen profielen en dat ervaren mijn spieren als iets aangenamer. Het is ook ideaal voor mensen die nog nooit zo’n product gebruikt hebben. Voor diezelfde beginners-doelgroep: mispak je er niet aan … De eerste foam roller-sessies kunnen best pijnlijk aanvoelen, maar na een tijdje went het. Algemene regel is dat je elke oefening 10 tot 30 seconden aanhoudt en uiteraard je eigen pijngrens respecteert.

De foam roller van Sissel is glad en licht, maar tegelijk ook hard. En ik heb de indruk dat er niet snel verandering in komt, wat de levensduur ten goede komt. Ik gebruikte hem de voorbije weken trouwens niet uitsluitend om stramme spieren weer soepel te maken – wat overigens uitstekend lukte (laptop op de salontafel, YouTube openen om te zien hoe het moet en rollen maar door de woonkamer). Ik deed er ook voor de training soms een beroep op, als een soort alternatieve opwarming.

Conclusie: deze foam roller blijft zeker nog een tijdje in de buurt van mijn loopkledij staan. Op www.sissel.be vind je de verkooppunten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?