GETEST: Garmin Forerunner 920XT

Garmin stelde onlangs met de 920XT de nieuwste telg van de Forerunner-familie voor. Running.be testte het GPS-multisporthorloge uit en was onder de indruk van de vele mogelijkheden ... en toch ook wel van de prijs.

TIJDENS HET LOPEN

Hoewel de Forerunner 920XT zich profileert als het ideale horloge voor triatleten, spitsen wij ons toch vooral toe op de loopfuncties van het horloge. Want die zijn in overvloed aanwezig! Uiteraard kan je dankzij de GPS-functie je activiteiten tot in detail registreren en analyseren. De grote troef van dit horloge is echter de HRM-run hartslagmeter met zijn ingebouwde versnellingsmeter. Die meet immers de bewegingen van het bovenlichaam voor het berekenen van je cadans (aantal stappen per minuut), verticale oscillatie (op- en neergaande beweging van het bovenlichaam) en grondcontacttijd (hoeveelheid tijd waarin je contact maakt met de grond voor iedere stap). In het hardloopdynamiekscherm krijg je een handig overzicht van deze cijfers. Een kleurenbalk vergelijkt je prestatie met andere lopers van rood (slecht) naar paars (voortreffelijk).

Het horloge schat je VO2 max en voorspelt je wedstrijdtijden op de 5 km, 10 km, halve marathon en marathon op basis van je huidige conditie. Hoe meer activiteiten je al hebt geregistreerd, des te nauwkeuriger deze gegevens zullen worden. Nog een interessante feature is het hersteladvies. Na elke workout geeft de 920XT de tijd weer die je nodig hebt om te herstellen tot je volgende intensieve training of wedstrijd. En tijdens de eerste minuten van een nieuwe training krijg je via de herstelcontrole te zien of je wel goed gerecupereerd bent.

Lopers die belang hechten aan een goede cadans, kunnen een metronoom inschakelen en proberen te lopen op het tikkende ritme. Zodra je je sessie afklokt, krijg je meteen te zien of je records gebroken hebt, zoals de langste afstand, snelste tijd of snelste kilometer.

IN HET ZWEMBAD EN OP DE FIETS

Het zou jammer zijn als je alleen graag loopt, want anders laat je nog een hoop techniek onbenut bij dit horloge. Zo is hij tevens een ideale zwempartner. Hij telt automatisch je baantjes in het zwembad, herkent je slagtype, berekent je Swolfscore (= je baantjestijd + het aantal slagen dat je nodig had voor die baan; hoe lager die score, hoe efficiënter je zwemt). In open water registreert hij de afstand via GPS. Tijdens het zwemmen is er wel geen hartslagregistratie mogelijk.

Dankzij de GPS-functie kan je deze Forerunner natuurlijk ook perfect gebruiken als fietscomputer. Daar nog even bij vertellen dat je bij elke sport het aantal gegevens – en dat zijn er een hoop – kan aanpassen per scherm, waarschuwingen kan inschakelen (bijvoorbeeld als je boven een bepaalde hartslag gaat), de autopauze-functie kan inschakelen (handig als je moet wachten aan een verkeerslicht) en automatisch rondjes kan registreren. Je kan ook tegen een virtuele partner racen of je gaan meten ten opzichte van een eerder voltooide activiteit.

Je kan met dit horloge ook navigeren, maar dan vrij simpel door een lijn op een blinde kaart. Op die manier kan je je afgelegde route bekijken, je locatie opslaan, of de weg terugvinden naar je startpositie. De 920 XT is compatibel met een voetsensor (voor een training op de loopband), vermogensmeter op de fiets en zelfs Garmins VIRB actiecamera.

IN HET DAGELIJKSE LEVEN

Niet alleen tijdens het sporten is de nieuwste Garmin een prima partner, je kan er ook een beroep op doen in het dagelijkse leven. Zo telt hij de hele dag je stappen en houdt hij je afgelegde afstand en verbrande calorieën bij. Na een uur inactiviteit, krijg je al een reminder dat het tijd is om even de beentjes te strekken.

Ook ’s nachts blijft de 920XT paraat. Hij telt het totaal aantal uren slaap, de periodes van beweging en periodes van rustige slaap, zodat je ’s morgens kan zien wanneer je vast sliep of hebt liggen woelen. Je moet dan dus wel met je horloge aan slapen, wat niet iedereen even aangenaam vindt.

OP JE SMARTPHONE/TABLET/COMPUTER

Om je sportprestaties tot in de kleinste details te analyseren, moet je de gegevens overbengen naar Garmin Connect. Dat is een online trainingsplatform waar je al je activiteiten kan opslaan, analyseren en uitwisselen, trainingen kan plannen, doelen kan stellen en workouts kan maken. Het uitwisselen van de gegevens tussen je horloge en je computer kan supersnel via de USB-kabel. Maar het kan ook simpelweg via Wifi of Bluetooth met je smartphone. Dankzij een Bluetooth-verbinding met je telefoon kan je trouwens ook telefoonmeldingen en sms’jes weergeven op je horloge en de Livetrack-functie zorgt ervoor dan anderen vanop hun computer in realtime jouw training of wedstrijd kunnen volgen.

BATTERIJ

De Garmin Forerunner 920XT is al gedeeltelijk opgeladen als je het horloge uit de doos haalt, dus je kan er ook meteen mee aan de slag. Leuk! De batterijduur is trouwens een groot pluspunt aan dit horloge. Door het gewoon te dragen en dagelijks gemiddeld één training te doen, duurde het zeker een week vooraleer we de laadclip voor het eerst nodig hadden. En dat opladen gebeurt trouwens opmerkelijk sneller dan bij de vorige versies.

De Forerunner 920XT maakt alleen gebruik van de batterijvretende GPS-functie als je daadwerkelijk aan het sporten gaat en springt ook automatisch in spaarstand. Bij langdurige activiteiten kan je de UltraTrac-modus inschakelen, zodat de GPS zo nu en dan uitgeschakeld wordt om de batterij te sparen. Je afstand en snelheid zijn dan wel iets minder nauwkeurig doordat ze berekend worden aan de hand van de versnellingsmeter. Als je de GPS continu zou gebruiken gaat de batterij 24 uur mee, in UltraTrac-modus 40 uur, in horlogemodus met activiteitenopvolging 30 dagen en enkel in horlogemodus zelfs 4 maanden.

IN JE PORTEMONNEE

Het horloge is verkrijgbaar in zwart/blauw en rood/wit, zit erg comfortabel rond de pols en heeft een mooi hogeresolutiescherm. Het horloge zelf heeft een slank design – zeker als je de vroegere Forerunners gewoon bent – en is 15% lichter en 18% fijner dan zijn voorganger.

De Forerunner 920XT kost 449 euro. Met hartslagmonitor wordt dat 499 euro, en dat is aangeraden gezien de vele extra loopdynamiek-functies van de ingebouwde versnellingsmeter. Een hoop geld, maar dat is het gezien de uitgebreide waaier aan mogelijkheden wel waard. De vraag is natuurlijk of je al deze snufjes als (recreant-)loper ook daadwerkelijk gaat gebruiken!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?