Getest: draadloze oortjes

Hoe minder 'gedoe' tijdens het lopen, hoe beter. En dus testten we met plezier de Run True Wireless Sport Headphones van Jaybird.

Wat zegt de producent?

De oortjes hebben als belangrijkste troef dat ze volledig draadloos zijn. Je maakt verbinding met je muziekspeler via Bluetooth. De oortjes zijn veilig, comfortabel, zweet- en waterbestendig en garanderen een perfecte pasvorm. Je kan ze ook gebruiken om te bellen.

Wat zegt onze test?

Laat me beginnen bij de synchronisatie. Gelukkig beseffen meer en meer producenten dat ze dat proces voor personen zoals ik zo eenvoudig mogelijk moeten maken. Jaybird vormt daarop geen uitzondering. Ik haal de oortjes uit hun stijlvolle doosje en vanaf dat moment zijn ze ook geactiveerd. Het enige wat ik nog moet doen, is Bluetooth inschakelen op mijn smartphone en connecteren met de oortjes. Geen fan van smartphones tijdens het lopen? Deze oortjes zijn ook compatibel met gps-horloges waarop je muziek kan zetten.

Ik link Jaybird ook altijd aan een hoog doe-het-zelfgehalte. Daarmee doel ik op de diverse stukken die Jaybird bij zijn oortjes levert, kwestie van een optimale pasvorm te garanderen. Zoals steeds gaat er wat trial & error mee gepaard, maar het resultaat is wel wat het moet zijn.

Over naar de belangrijkste zaak van dit product. Blijven de oortjes goed zitten en wat met de geluidskwaliteit? Over dat eerste deel van de vraag kan ik kort zijn: bij mijn eerste loopje met deze oortjes had ik in het begin schrik dat ze uit mijn oren gingen vallen, maar dat gevoel verdween naarmate de kilometers vorderden. En op den duur was die gedachte zelfs helemaal verdwenen. Ik garandeer niet dat ze blijven zitten als je gaat headbangen, maar tijdens het lopen mag je er normaal gezien geen problemen mee ondervinden.

Qua geluid is er helaas een beetje minder nieuws, al is dat relatief. Het blijft een Bluetooth-connectie en die is niet altijd even stabiel. Soms valt het geluid even weg, maar allicht tillen veel recreatieve lopers daar niet zwaar aan. Vooral omdat het over onderbrekingen van enkele seconden gaat. Bij mij gebeurde het gemiddeld twee keer tijdens loopjes van een klein uur. Navraag bij Jaybird leerde me wel dat die connectiviteitsproblemen te wijten waren aan het feit dat we een testexemplaar gekregen hadden (niet hetgene dat nu in de winkels ligt). Ondertussen zou je niets meer mogen merken van die problemen. Hoe dan ook een tip: draag je smartphone aan de rechterkant van je lichaam voor een optimale connectie. Extra tip voor lopers die – vanwege veiligheid – voldoende omgevingsgeluid willen horen: je kan perfect met een oortje lopen.

De bediening verloopt eenvoudig door op het rechteroortje te drukken. Op die manier kan je ook inkomende oproepen beantwoorden. Het is een leuke extra. Ik hoorde trouwens perfect de persoon die mij belde, andersom bleek het iets moeizamer te gaan. Maar bon, dit mag niet de hoofdreden zijn om deze oortjes te kopen of links te laten liggen.

Via de Companion App kan je voor een persoonlijkere geluidservaring gaan, maar ik ontdekte nog een andere belangrijke troef. De oortjes zeggen – net zoals wel meer apparaten – wanneer ze moeten worden opgeladen. Maar het zijn dingen die ik al eens vergeet. En dat is wat vervelend als ik enkele minuten voor de start van mijn loopje vaststel dat mijn apparatuur ‘niet klaar’ is. Maar door deze oortjes vijf minuten in hun doosje te steken, zijn ze voldoende opgeladen om een uur mee te lopen.

Conclusie

Deze oortjes kosten 199 euro en de app download je gratis. Is het een must? Nee, het blijft vooral een leuk gadget. Als je het helemaal gehad hebt met die draden van oortjes of andere varianten van hoofdtelefoons, dan kom je hier allicht aan je trekken. Tenzij je hoopt op een constant perfecte geluidservaring.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?