Getest: de gloednieuwe New Balance Fresh Foam X 860v13

De New Balance 860V13 is de meest populaire antipronatieschoen in het gamma van de Amerikaanse sportartikelenproducent. Het model is inmiddels aan zijn dertiende versie toe en kreeg hiervoor een grondige update. Weliswaar zonder afbreuk te doen aan de kernfilosofie: een stabiele hardloopschoen voor elke dag. New Balance nam de middenzool, de slijtzool en het bovenwerk stevig onder handen, wat resulteerde in een comfortabele, maar vooral stabiele loopschoen.

“We hebben de gloednieuwe Fresh Foam X 860v13 ontworpen met als ultieme doel betrouwbaarheid op de lange termijn en optimaal comfort bij elke afstand. De 860 heeft een verbeterde Fresh Foam-demping en beschikt over een ondersteunend gedeelte in de voetholte om zo de essentiële stabiliteit te bieden”, aldus New Balance.

Comfort, zonder energieverlies

Op het eerste gezicht ziet de New Balance 860V13 er heel traditioneel uit met een klassiek design, brave kleuren en een hieldrop van 10 mm. Opvallend is wel het grote blok aan de binnenkant van de schoen. Dit moet ervoor zorgen dat je voet niet teveel naar binnen kantelt bij elke landing. De New Balance 860V13 is dan ook een schoen voor lopers met een matige overpronatie. Zelf behoor ik tot de lichte gevallen.

De pasvorm van de New Balance 860V13 voelt de eerste keer vrij strak aan, al verdwijnt dat gevoel al na enkele trainingen. Mijn tenen zijn meteen in hun nopjes, want er is veel ruimte in de voorvoet. Iets wat overigens typisch is voor New Balance. Zoals gezegd is het correctieblok vrij groot. Het materiaal is echter zacht genoeg waardoor het blok niet irriteert.

Voor een eerste test trek ik naar het Liedekerke- en Hertigembos waar de paden in het najaar bezaaid liggen met eikels. Ondanks alle oneffenheden krijg ik tijdens de volledige afwikkeling van mijn voeten voldoende steun. De New Balance 860V13 houdt me rigoureus op het rechte pad. De hielkap sluit nauw aan, waardoor ik met een zekere tred heuvel op, heuvel af loop en probleemloos door de bochten ga.

Het Fresh Foam-dempingsmateriaal bezorgt me meer dan voldoende comfort zonder energieverlies. Al zijn er schoenen op de markt met een hogere responsiviteit. Het herenmodel van de New Balance 860V13 legt 309 gram op de weegschaal en op papier is dat best veel. In de praktijk blijkt dat zeer goed mee te vallen. Meer nog: dankzij het comfort nodigt de schoen me telkens uit om nog een extra lusje aan de training toe te voegen.

New Balance heeft bij de ontwikkeling van deze schoen ook aan de veiligheid gedacht. Zo zijn het logo en enkele details reflecterend gemaakt, waardoor lopers beter zichtbaar zijn in de duisternis.

Conclusie

De New Balance 860V13 verzoent comfort en stabiliteit. De ideale bondgenoot voor lange duurlopen. Sommige lopers zullen misschien afhaken door zijn gewicht, maar zeker voor het langere werk vind ik comfort en stabiliteit belangrijker dan snelheid. Bij mijn volgende ultraloop zal ik aan de start staan met deze schoen.

 

Adviesprijs: 160 euro
De New Balance Fresh Foam X 860v13 is verkrijgbaar in loopspeciaalzaken en via www.newbalance.eu

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?