Getest: Craft PRO Endur Distance – Kilometervreter met Scandinavisch design

Met de PRO Endur Distance ontwikkelde Craft een schoen voor de ervaren loper, die op zoek is naar responsiviteit, energie biedt bij verschillende snelheden en comfort voor elke afstand. Wij testten de nieuwkomer voor jullie uit.

Volgend jaar is het feest bij Craft, want de Zweedse sportartikelenfabrikant mag liefst 50 kaarsjes uitblazen. Aanvankelijk legde Craft zich vooral toe op sportkleding, vijf jaar geleden kwam het merk ook op de markt met loopschoenen. Het gamma is opgebouwd uit twee lagen. De CTM-reeks (Craft Tailor Made) omvat de meest geavanceerde producten. Net daaronder staat de PRO-reeks die zich profileert als kwaliteitsvol, maar met een vriendelijker prijskaartje. Met de lancering van de Craft PRO Endur Distance mikt Craft op de liefhebbers van de lange afstand.

Wat zegt de producent?

Deze neutrale schoen blinkt uit dankzij zijn eenvoudig ontwerp en zijn sportieve prestaties. De superieure verhouding tussen gewicht, maximale demping en extreme energieteruggave maken van deze schoen de beste optie voor toegewijde langeafstandslopers. Dit dankt de schoen onder meer aan het PX Foam™ -materiaal, dat niet alleen voor een zachter gevoel zorgt bij impact en het comfort maximaliseert, maar ook erg duurzaam is gebleken. De Craft PRO Endur Distance viel al in de prijzen want het bekende Outside Magazine riep hem uit tot de beste schoen voor langeafstandslopers.

Wat zegt de test?

Voor alles is er een eerste keer. Al bijna 20 jaar ben ik een fervent loper en in die lange periode heb ik al meer dan 100 paar loopschoenen versleten. Daarbij zowat alle merken, behalve dan Craft. Ik was dan ook heel gretig om deze nieuwkomer aan een grondige test te onderwerpen.

Bij het openen van de doos – toch altijd een magisch moment – word ik meteen vrolijk. Ik hou van Scandinavisch design en dus ook van de sobere, stijlvolle PRO Endur Distance. Dat positieve gevoel blijft aanwezig bij de eerste looppasjes. Aangename pasvorm, veel demping zonder daarbij het gevoel te krijgen van weg te zinken in het pluche.

De wekelijkse Zondagjogging Elsegem was het uitgelezen terrein voor een meer uitgebreide test. In het parkdomein De Ghellinck lopen de deelnemers tien rondjes van 1,2 kilometer waarvan de eerste zes in groep. Ideaal moment om wat bij te babbelen met de vele bekenden. De laatste vier rondjes mag iedereen op eigen tempo afwerken. Op de oneffen paadjes van dolomiet met af en toe een verraderlijke boomwortel is de Craft PRO Endur Distance in zijn element. Dankzij de extreme stabiliteit kan ik zelfverzekerd het tempo opdrijven. De prominent aanwezige demping voelt heel comfortabel aan en dankzij de hoge responsiviteit kan ik er de vaart goed inhouden. Achteraf leert Strava dat ik – geheel onverwacht – enkele persoonlijke records heb verbroken op een terrein waar ik al vaker heb gelopen.

De Craft PRO Endur Distance heeft heel wat kwaliteiten. Het is zoeken naar minpunten. Eentje is misschien de lange, dunne tong van de schoen. Bij het instappen durft die weleens dubbel te plooien. Bovendien beschermt die tong naar mijn mening iets te weinig tegen te strak gespannen veters. Bij het lopen van heel lange afstanden beginnen de voeten op te zwellen en zou dit voor ongemak kunnen zorgen.

 

Conclusie

Het was voor mij de eerste kennismaking met Craft en die was heel erg aangenaam. De ontwerpers maakten hun belofte waar, want de Craft PRO Endur Distance verzoent een royale demping met een hoge energieteruggave. Ik was ook aangenaam verrast door de extreme stabiliteit van de schoen met een hieldrop van 9 mm. Kortom, de Craft PRO Endur Distance is een zalige schoen om urenlang mee te cruisen.

De Craft Pro Endur Distance heeft een adviesprijs van 159,95 euro en is verkrijgbaar in 4 kleuren via www.craftsportswear.com. 
Shop damesShop heren

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?