Gescheurde pees: diagnose & hoe herstellen?

Wie een pees scheurt, is zich daar niet altijd meteen van bewust. Daarom: hoe weet je dat het toch zover is en hoe herstel je ervan?

Voor het antwoord op bovenstaande vraag trokken we voor een van de vorige edities van RunningBE magazine naar kinesitherapeut David Bombeke.

Hoe stel je de diagnose?
David Bombeke: “Via klinisch onderzoek. In dat geval test je kinesist de mobiliteit en stabiliteit van de voet. Onder actieve inversie – het naar buiten bewegen van de voet – verstaan we dat de patiënt probeert om bijvoorbeeld de hand van de kinesist weg te duwen met zijn voet. Ook doorgedreven inversie, het naar binnen plooien door de kinesist, is pijnlijk. Bij twijfel sturen we de patiënt door voor een echografie. Daarop is deze blessure mooi zichtbaar.”

Hoe herstel je van zo’n blessure?

“De revalidatie voor een spierscheur in de voet verloopt in meerdere fasen. Het enkelgewricht moet eerst en vooral rusten. Reken op twee weken relatieve rust. In deze fase willen we vooral littekenvorming ter hoogte van de blessure tegengaan door middel van fricties en soft-tissuetechnieken. De bedoeling hiervan is dat we een soepel litteken verkrijgen.

We willen ook weten waarom deze blessure is ontstaan. Dus gaan we zoeken naar een oorzaak-gevolgketen. We controleren de mobiliteit en de stabiliteit van de enkels, de knieën en de heupen. Indien nodig kunnen we dan al spierversterkende oefeningen voorschrijven voor de brozere lichaamsdelen. Typisch voor de blessure is een beperkte mobiliteit van de achtervoet, waardoor de voorvoet moet overcompenseren.

In een tweede fase gaan we de enkelstabiliteit verstevigen. Met specifieke oefeningen moet je de spiertjes rond je enkel versterken. Dat kan met oefeningen in stand, op een trampoline of op onstabiele ondergrond, bijvoorbeeld met proprioceptieplankjes.

In een derde fase van de revalidatie voegen we plyometrische oefeningen toe. Dat zijn sprongoefeningen die het enkelgewricht voorbereiden om weer te beginnen lopen. De atleet leert hoe hij schokken moet absorberen. Zeker voor traillopers zijn plyometrische oefeningen belangrijk. Zij moeten veel draaien en keren en instinctief reageren als de ondergrond plots verandert. Als de atleet de sprongoefeningen perfect kan uitvoeren, kan hij de looptraining hervatten.”

Hoe lang duurt een volledig herstel?

“Een scheurtje in een spier of pees is geen reden tot paniek. De herstelduur hangt af van de grootte van de scheur. Reken bij een scheur van een centimeter op vier weken revalidatie.”

Massage? Medicatie?

“Oppervlakkige massage is niet aan de orde. Diepgaande technieken wel, zoals fricties en soft-tissuetechnieken, waarbij we alle weefsels behalve het bot bewerken. Dat is nodig om de littekenvorming tegen te gaan. Medicatie kan in de eerste fase nuttig zijn om herstel te bevorderen. Daar moet de behandelende arts zich over uitspreken.”

Nog tips?

“Loop niet te hard van stapel. Geef je lichaam voldoende tijd om te ontzwellen en te herstellen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?