Geraak je niet uit je zetel om te gaan sporten? Check Instagram!

Uit een recent Noors onderzoek blijkt dat Instagram motiverend werkt om te gaan sporten. Maar voor deskundig advies blijft de regel nog altijd: vertrouw op een ervaren arts, sportcoach of voedingsdeskundige.

Van social media platform Instagram wordt soms gezegd dat het een slechte invloed heeft op ons zelfbeeld doordat we veel ‘onbereikbare’ idealen en doelen voorgeschoteld krijgen via de o-zo-perfecte plaatjes van andere gebruikers. Of dat effectief zo is, daar gaan we hier geen uitspraken over doen. Een nieuwe studie wijst alleszins uit dat Instagram wél een positieve impact heeft/kan hebben als het op sporten aankomt.

Stel: je bent van plan om te gaan sporten maar je hebt eigenlijk niet zo veel zin. Om het uit te stellen, begin je ‘brainless’ te scrollen op Instagram. Daar word je al snel geconfronteerd met veel sport- en workoutfoto’s van anderen. De vraag is nu: werkt dit motiverend of doet het je zin om zelf te gaan sporten net afnemen?

Instagram als ‘sportmotivator’

In 2017 wees een Britse studie van de Royal Society For Public Health uit dat Instagram het social media platform is met de meest negatieve invloed op ons zelfbeeld, slaapgedrag en mentale gezondheid. Toch is het goed om geregeld eventjes te scrollen want een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Norwegian University of Science and Technology (NTNU), heeft uitgewezen dat mensen die vaak motiverende posts van andere Instagram-gebruikers (bv. sportsessies en workout, transformational journeys, motivational quotes…) bekijken meer zin hebben om zelf ook actief te zijn en dan ook meer genieten van het sporten.

Frode Stenseng, een van de onderzoekers van de NTNU, legt uit hoe ze hierbij te werk gingen: “De deelnemers aan het onderzoek werden verdeeld in 2 groepen. De ene groep volgde een Instagram-account waar elke 3 dagen motiverende quotes en beelden werden gepost, en dit gedurende 4 weken. De andere groep volgde deze account niet. De groep volgers associeerden sport hierdoor met positieve emoties. Gaan sporten beschouwden ze als hun eigen keuze, omdat ze er zelf zin in hadden, met als gevolg dat ze er meer van konden genieten. Bij de groep niet-volgers was dat niet het geval.” Kortom, Instagram zet sporten in een positief daglicht en kan bijgevolg de meest notoire couch potatoes stimuleren om hun zetel in te ruilen voor hun sportschoenen.

Tips om je sportmotivatie niet te verliezen

Eens je de goesting om te gaan sporten te pakken hebt, is het uiteraard belangrijk dat je ze niet verliest. Hier zijn enkele tips:
* Stel realistische sportieve doelen. Begin bij het begin, anders zal je misschien snel de moed verliezen en opgeven. En weer in die oude vertrouwde zetel eindigen…
* Baken haalbare mijlpalen af voor jezelf. De weg naar een doel lijk minder lang als je onderweg een aantal tussenstops voorziet. Bv. 10 km lopen door eerst 1 km te lopen, dan 3 km, dan 5 km enz. Vergelijk het met een hoge berg die je moet beklimmen; het pad naar de top is lang maar niet onbereikbaar!
* Let op met typische ‘fitfluencers’ op Instagram die hun sportieve levensstijl promoten en hun recepten en zelfgemaakte trainingsprogramma’s maar al te graag met je delen. Sommigen doen dit gratis, bij anderen moet je ervoor betalen (soms zelfs een hoog bedrag). Ga hier kritisch mee om en stel niet al je vertrouwen in deze mensen want vaak worden zij betaald door bedrijven om producten of diensten te verkopen. Hetgeen ze aanbieden/schrijven is bovendien niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. Voor deskundig advies doe je nog altijd het best een beroep op een (sport)arts, een geschoolde sportcoach, een ervaren voedingsdeskundige…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?