Gepersonaliseerd voedingspatroon leidt tot betere gezondheid

Volkorenproducten en groenten eten, niet te veel suiker, ... Iedereen kent de algemene voedingsadviezen. Maar werkt dat voor iedereen? Een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, leidt tot veel betere resultaten. Nederlandse onderzoekers hebben dat voor het eerst wetenschappelijk kunnen aantonen.

De resultaten van de grootschalige publiek-private studie onder leiding van hoogleraar humane biologie Ellen Blaak van het Maastricht UMC+ (MUMC+) zijn deze week gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism.

De onderzoekers ontwierpen een studie waarin 242 onderzoeksdeelnemers een voedingsprogramma van drie maanden volgden, dat was aangepast aan hun stofwisselingsprofiel. Voorafgaand aan en na dit programma werden de glucose- en vetstofwisseling en de gevoeligheid voor het hormoon insuline gemeten. Insuline speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de suikerstofwisseling. Dit zijn belangrijke maatgevers voor het risico op diabetes en hart- vaatziekten.

Mensen die minder gevoelig waren voor de werking van insuline in de spieren bleken meer baat te hebben bij voeding die relatief hoog is in eiwit (bijvoorbeeld veel zuivel en noten) en voedingsvezels (bijvoorbeeld volkoren producten en groenten) en laag is in vet. De deelnemers met een verminderde werking van insuline in de lever hadden meer baat bij voeding met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld veel olijfolie en noten).

Het onderzoek opent de weg richting meer persoonsgebonden interventies. “Dit is de eerste studie die aantoont dat het afstemmen van voeding op iemands stofwisselingstype meer verbetering geeft in gezondheid dan wanneer de algemene voedingsadviezen worden gevolgd”, zegt Blaak op de website van het MUMC+. “Deze stofwisselingstypes kunnen bepaald worden op basis van een eenvoudige suikertest. Dit biedt perspectief voor toepassing in de praktijk binnen afzienbare tijd. In vervolgonderzoek willen we meer typen stofwisselingseigenschappen bepalen en ook nader onderzoek doen hoe die beïnvloed kunnen worden met voedings- en leefstijlinterventies.”

Zelftest

“Ook zullen de testen, die deze eigenschappen meten, verder ontwikkeld moeten worden”, aldus Blaak. “Mogelijk zelfs tot een eenvoudige diagnostische of zelftest. Dit betekent dat op de wat langere termijn mensen op basis van hun eigen gezondheidshandtekening meer persoonlijke voedingsbegeleiding kunnen krijgen of voedingskeuzes kunnen maken, waarmee ze hun gezondheid kunnen verbeteren en chronische ziekten kunnen voorkomen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?