Gelukkige verjaardag, Ivo!

Op de dag dat Ivo Van Damme 60 jaar geworden zou zijn, geven we graag een boekentip mee. De biografie '1:43.86' is niet alleen een must voor atletiekliefhebbers, maar ook een inspiratiebron voor recreatieve lopers.

1:43.86. Ivo Van Damme, Triomf en drama van een sportlegende‘ van Stijn Vanderhaeghe is de eerste (geautoriseerde) biografie over de veel te vroeg gestorven atletieklegende. De auteur reconstrueert de levenswandel en sportieve carrière minutieus en chronologisch. Hij maakt daarbij dankbaar gebruik van de vele foto’s en nauwkeurig bijgehouden trainingsboekjes uit het persoonlijk archief van de familie Van Damme. Broer Dirk en voorloper, mentor en goede vriend Roger Moens stonden de auteur met raad en daad bij. Ivan Sonck verzorgt het voorwoord.

Het verhaal begint bij de jonge Ivo die droomt van een carrière als reclametekenaar. Eerder per toeval rolt hij van het voetbal in de atletiek, waarna hij aan een razendsnelle opmars begint. Bij de junioren verbreekt Van Damme het ene record na het andere en niet veel later gaat ook het twintig jaar oude Belgische record van Roger Moens op de 800 meter eraan.

Zijn hoogtepunt kent Van Damme op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal, waar hij zilver behaalt op zowel de 800m als de 1.500m. De titel van dit boek verwijst dan ook naar de 1:43.86 die hij in de finale van de 800m afklokt (bekijk de beelden van de finale in het filmpje bovenaan).

Niemand twijfelt eraan dat Van Damme op weg is om de absolute nummer één te worden, maar dan slaat het noodlot toe. Op 29 december 1976 rijdt hij na een stage in Zuid-Frankrijk op de Autoroute du Soleil met zijn Opel Kadett over de middenberm dwars op een tegenligger. Het boek beschrijft het rouwproces, de postume huldigingen en ook het ultieme eerbetoon in de vorm van de oprichting van de Memorial Van Damme. Als afsluiter is er een pakkend nawoord van Van Dammes toenmalige verloofde Rita Thijs, waarin ze zich rechtstreeks tot Ivo richt.

Het mag duidelijk zijn: Ivo Van Damme mag en zal niet vergeten worden en daar levert dit boek zijn bijdrage aan. Het is een must voor alle atletiek- en sportliefhebbers in het algemeen, maar ook recreatieve lopers zullen geïnspireerd worden door de manier waarop Van Damme leefde voor de loopsport.

‘1:43.86. Ivo Van Damme, Triomf en drama van een sportlegende’

215 blz
Uitgeverij Lido
www.lidobooks.com
isbn 978-94-9130-147-6

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?