Na China is Nieuw-Zeeland de tweede grootste producent van kiwi’s ter wereld. Dat er in Nieuw-Zeeland intensief wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt rond de weldaden van de kiwi hoeft dus niet te verbazen.
De wetenschappers in Otago verzamelden 155 proefpersonen voor een grootschalige kiwitest. Zij werden onderverdeeld in drie groepen. In de eerste groep mochten de deelnemers gedurende acht weken elke dag twee kiwi’s eten – letterlijk ‘proefpersonen’ dus. Groep 2 kreeg een vitamine C-supplement voorgeschoteld en groep 3 een placebo van dat vitaminesupplement.
Uit de resultaten bleek dat wie kiwi’s at al na vier dagen een verbeterd humeur, grotere fitheid en betere slaapkwaliteit rapporteerde. Die rapportage gebeurde aan de hand van een online vragenlijst. De piek was het grootst rond dag 14 à 16. Bij de groep die het vitamine C-supplement nam, was er slechts een marginale verbetering van het humeur vast te stellen tot dag 12.
Vitamine C staat bekend om zijn gunstig effect op het mentale welzijn en kiwi’s – de gele exemplaren in het bijzonder – bevatten massaal veel vitamine C. Veel meer dan eender welk vitaminesupplement.
“Dit onderzoek helpt ons inzien dat wat we eten een relatief snelle impact kan hebben op hoe we ons voelen”, zegt hoofdonderzoeker dr. Ben Fletcher op de website van de University of Otago. “Onze proefpersonen hadden in het begin een relatief goede geestelijke gezondheid en hadden dus weinig ruimte voor verbetering, maar rapporteerden toch de voordelen van het eten van kiwi’s of de inname van vitamine C.”
Fletcher voegt eraan toe dat, hoewel vitamine C-tabletten enkele verbeteringen lieten zien, het onderzoek de potentiële synergetische effecten van de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen zoals kiwi’s onderstreept. “Wij moedigen een holistische benadering van voeding en welzijn aan, waarbij je verschillende voedingsrijke etenswaren in je dieet opneemt.”