Geld terug voor FiveFingers?

Vibram is voor de rechter tot een minnelijke schikking gekomen dat het niet langer gezondheidsvoordelen mag toeschrijven aan zijn FiveFinger-schoenen. Eigenaars van de 'vingerschoenen' zouden daardoor mogelijk een deel van de aankoopprijs kunnen terugvragen.

Vibram lanceerde zijn FiveFingers in 2005 als schoenen die een natuurlijke manier van lopen garanderen. Het merk claimde ook dat de schoenen blessures helpen voorkomen door de spieren in de voeten en onderbenen te versterken, de beweeglijkheid in de enkels, voeten en tenen te vergroten en de houding te verbeteren.

De Amerikaanse Valerie Bezdek ging in 2012 in de tegenaanval. Ze geraakte geblesseerd na het dragen van FiveFingers en besloot een studie van het Amerikaans Podologisch Instituut naar de voordelen van de FiveFingers te financieren. Omdat er geen wetenschappelijk bewijs werd gevonden dat de schoenen de kans op blessures zouden verminderen, besloot Bezdek een proces aan te spannen tegen Vibram.

Omdat het aantal schadeclaims sindsdien maar bleef toenemen, heeft Vibram besloten een minnelijke schikking te treffen, zo staat te lezen in de Amerikaanse krant The Huffington Post. Het merk zal niet langer beweren dat de FiveFingers minder blessures veroorzaken en stelt een bepaald bedrag ter beschikking ter compensatie van de gedupeerden. Meer details over een mogelijke terugbetaling worden eerstdaags verwacht.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?