Geert Hoste en De Lopende Zaken

Lachen is gezond, maar lopen evenzeer! Running.be magazine combineerde de twee en liep met cabaretier Geert Hoste langs zijn vaste trainingsroute aan de Antwerpse kaaien.

Wanneer ben je beginnen te lopen?
“Dat moet rond mijn dertigste zijn geweest. In mijn jeugd deed ik aan atletiek en dat deed ik eigenlijk best goed. Op de 100 meter liep ik echt wel scherpe tijden, een 11″6, maar ja, ik was dan ook een beetje bevoorrecht met mijn lengte. Daarna ben ik eerst volleybal en later nog klassiek ballet gaan doen. Vergis je niet, dat is een heel intense sport. Ik bracht soms tot drie uur aan de barre door. Fysiek spier per spier onder controle krijgen, daar draait het bij ballet om en dat intrigeerde mij. Dat hielp mij later ook toen ik als mimespeler aan de kost kwam. Lopen in de betekenis van afstandslopen is er gekomen omdat ik een sport zocht die ik op een heel eenvoudige manier kon doen en eentje waarbij ik niet het gevaar zou lopen op blessures.”

Toch is lopen ook niet zonder gevaar?
“Daarin heb je gelijk, maar het is geen contactsport. Met mijn beroep mag en kan ik echt geen blessure oplopen. Dan stuikt het hele plaatje ineen. Dat lopen doe ik trouwens natuurlijk ook om mijn conditie te onderhouden. Zo?n avond vullen op een podium – in je eentje – en de hele tijd van links naar rechts hollen zoals ik dan altijd doe, is best wel vermoeiend. Dan moet je goed in orde zijn. En waar ik loop, hier op het voet- en fietspad van de Antwerpse kaaien, rijdt ook geen enkele auto. Dat maakt het veilig en onbekommerd. Op mijn gewicht heeft het lopen niet zo veel effect. Tijdens het schrijven van mijn show durf ik me wel eens tot comfort food te richten. Dat krijg ik er niet af door te lopen, maar wel door er echt op te letten.”

“Daarenboven hanteer ik de gouden stelregel dat ik niet moe mag aankomen na het lopen. Ik moet daarna weer verder kunnen. Ik denk trouwens dat dat de fout is die veel mensen begaan. Te veel willen en dat heeft een grote impact op de rest van hun dag. Ik zeg daarom ook altijd aan iedereen: lopen gaat om plezier, niet om tijd of afstand. En het is een absolute must. Ja, ik probeer zo veel mogelijk mensen aan het lopen te krijgen.”

Lees het volledige interview in het januarinummer van running.be magazine!

running.be magazine
Geert Hoste over lopende zaken, dossier marathon (de kalender met alle Belgische en de belangrijkste buitenlandse wedstrijden, tips van Rik Ceulemans en Stefaan Engels, een volledig eet- en drinkplan en de loopgeheimen van Frederik Van Lierde), de looptrends van 2014, de loophandschoenen en -mutsentest, Linde Merckpoel sluit de KBC-Boerentoren Run af, Paul Van Den Bosch stoomt je in negen weken klaar voor de DVV Antwerp 10 Miles, de Vlaamse Loopomlopen in kaart gebracht, lopende snookerheld Ronnie O’Sullivan, Elodie Ouedraogo over stoere musthaves, tips om je looptechniek te verbeteren, de walkdesk uitgetest, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 9 januari in de winkel ligt!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?