Geen tijd om te lopen? Expert legt uit hoe je tijd maakt

Druk, druk, druk en geen tijd om te lopen? Deze expert legt uit hoe je er tijd voor maakt en hoe je excuses al op voorhand in de prullenmand kan gooien.

Industrieel ingenieur en arbeidsanalist Johan Dhaeseleer is een expert op het vlak van werkvereenvoudiging en de creatie van extra tijd. In een blogpost op Extratijd.be brengt hij lopen ter sprake. We delen enkele passages …

Mindset

Het veranderen van je mindset heeft een grote invloed. Indien je iets niet regelmatig doet, is het omdat je het niet graag doet. Hoe kan je nu iets doen wat je niet graag doet? Een deel van je zoektocht is je bril veranderen. Wanneer lopen voor je afzien en bewegen betekent, zal je veel discipline nodig hebben om het vol te houden. Lopen is ook jezelf extra tijd cadeau doen. Looptijd is denktijd. Verander je bril en je gaat dingen anders zien. Wat geeft je het meest goesting om te doen? Afzien of jezelf een cadeau geven? Winnen van je todo’s is ander gedrag tonen. Gedrag dat je nog niet (genoeg) doet. De extra tijdsmethode is een aantal lijstjes op orde houden. Verander je bril voor je lijstjes en je zal ze meer in orde houden.

Grote & kleine afstanden

Lopen bestaat uit vele kleine stappen na mekaar. Je zal een aantal trainingen per week in je schema moeten zetten. Kleine afstanden (kleiner dan vijf kilometer) kan je altijd in je schema passen. De grotere afstanden dien je te voorzien in je agenda. Anders wordt je tijd ingenomen door iets anders. Alle acties die kleiner zijn dan 15 minuten kunnen in je schema gepast worden. De grotere acties – je hebt 2 uur nodig om een powerpoint te maken – zet je in je agenda. De lege ruimte in agenda vul je met kleine acties. Je haalt die van je actielijst voor deze week.

Cruciale momenten

Je hoeft niet altijd zelfdiscipline te hebben om te gaan lopen. Het gaat soms zonder veel inspanning. Er zijn wel een aantal omstandigheden die discipline vereisen. Dat zijn je cruciale momenten. Rond die cruciale momenten bouw je hulp. Wat doe je wanneer je agenda vol staat en je wil toch lopen? Heb je altijd je loopmateriaal bij? Ligt je materiaal klaar op het moment dat je thuis komt? Alles wat het te moeilijk maakt om te lopen, elimineer je. Je weekly review is een belangrijke stap in effectiever worden. Wat zijn de omstandigheden die het je moeilijk maken om je weekly review te doen? Welke hulp kan je daarvoor gebruiken? Welk ritueel volg je? Heb je je materiaal altijd bij je om een weekly review te doen?

De volledige blogpost van Johan lees je hier.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?