Als we de berichten in de sociale media mogen geloven, is spelt niet alleen gezonder dan de gewone tarwevariant, maar heeft het ook een grotere voedingswaarde en is het glutenvrij. Laten we deze stellingen eerst eens stuk voor stuk aftoetsen aan de werkelijkheid.
Grotere voedingswaarde?
Spelt is een graansoort uit de tarwefamilie. Het gehalte aan koolhydraten (65 %) en vetten (2,5 %) is zo goed als gelijk in tarwe en spelt, terwijl de hoeveelheid eiwit in spelt iets hoger ligt dan in tarwe (16 % t.o.v. 15 %). Als je de hoeveelheid vezels vergelijkt, is die maar 11 % bij spelt tegenover 15 % bij tarwe. De energetische waarde (het aantal calorieën) in beide graansoorten is dus min of meer gelijk, omdat ze qua basissamenstelling erg weinig van elkaar verschillen.
Glutenvrij?
Spelt bevat dus wel iets meer eiwitten. Vergis je niet, want een deel van deze eiwitten wordt vertegenwoordigd door gluten. Het is dus een groot misverstand dat spelt glutenvrij zou zijn. Zo hoor je wel eens iemand vertellen dat hij of zij glutenvrij eet, en dus uitsluitend voor speltbrood kiest. Fout dus! De structuur van de gluten is iets anders in spelt dan in tarwe, waardoor je kunt denken dat spelt iets lichter verteerbaar is, maar het verschil is heel klein.
Meer mineralen!
Uit onderzoek is wel gebleken dat de aanbreng van mineralen, zoals ijzer, zink, magnesium en fosfor, ongeveer 30 à 60 % hoger ligt in volkorenspelt dan in volkorentarwe. Dit geeft spelt dan weer een streepje voor. Bovendien zou het gehalte aan fytinezuur in spelt 40 % lager liggen dan in tarwe. Dit fytinezuur kan de opname van mineralen in de darm belemmeren, dus heb je een verbeterde opname als je voor spelt kiest.
Lees het volledige artikel in het extra dikke maartnummer van running.be magazine, nu in de winkel!