Geen paniek: je nieren gaan niet kapot door te lopen

'Een marathon lopen is zoals een hartoperatie ondergaan', 'Een marathon lopen is slecht voor je nieren'. Heb je dit vorige week ook gelezen? Laat ons je dan even geruststellen.

Een marathon lopen is een regelrechte aanslag op je nieren. Dat was het besluit van een onderzoek van de universiteit van Yale. De studie werd uitgevoerd bij 22 deelenemers van de Hartford Marathon (VS), waarbij de onderzoekers keken naar de bloedwaarden die belangrijk zijn voor de nierfunctie. 80 procent van de proefkonijnen bleek tekenen te vertonen van nierblessures. Bij Inquirer deden ze hun naam alle eer aan en zochten ze uit of de conclusie al dan niet overroepen was.  

Op zijn website vergelijkt Inquirer het effect van de marathon met een avondje stappen. Daar moet je ook even van bekomen, maar de ‘schade’ herstelt zich automatisch en op korte termijn. Dat was trouwens ook het geval met de nieren van de marathonlopers in Hartford. Hun nierblessures waren na twee dagen volledig verdwenen. Wie niet dagelijks marathons loopt, hoeft dus niet te panikeren.

Inquirer wijst er ook op dat je potentiële nierproblemen vermijdt door goed te drinken. Zo compenseer je niet alleen je vochtverlies, maar vul je ook je mineralen weer aan. Bij dehydratatie is het voor nieren moeilijker om optimaal te functioneren. Tot slot is ook de onderzoeksgroep aan de kleine kant en hoe dan ook niet representatief voor alle lopers.

Conclusie: als je een marathon wil lopen, bereid je daar goed op voor (check deze tips & tricks). Op de dag zelf moet je vooral genieten … en je geen zorgen maken over je nieren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?