‘Geen groter risico op ademhalingsproblemen bij warm weer’

Zag je ooit al een loper die met hyperventilatie uit een wedstrijd moest stappen? Of die tijdens een tempotraining plots piepend de controle over zijn ademhaling verloor? Door intensief te sporten hyperventileren mensen soms. Maar hoe komt dat? Hoe reageer je het best? En welke invloed heeft de warmte? Sportarts Hans Talloen geeft een woordje uitleg.

Wat is hyperventilatie precies?
HANS TALLOEN: “Door te snel en te oppervlakkig te ademen, neem je te veel zuurstof op en geef je te veel koolstofdioxide af. De zuurtegraad in je bloed daalt, waardoor je klachten krijgt als duizeligheid, hoofdpijn, druk op de borst, een nijpend gevoel in de keel, waziger zicht, … Het is een goedaardige fysiologische aandoening. Ze is niet schadelijk, je herstelt zonder verdere gevolgen. Het probleem is dat het bangelijk overkomt. Plots lijk je geen lucht meer te krijgen, zie je vlekken, … Vaak is het een chronisch probleem, maar soms lokt het acute aanvallen uit. Daardoor slaan mensen in paniek en gaan ze nog sneller ademen, waardoor het fenomeen zich in stand houdt.”

Is er bij warm weer een groter risico op ademhalingsproblemen?
“Nee, koude versterkt ademhalingsproblemen veel meer dan warmte. Door de koude krijg je meer vocht in je luchtwegen, en dat gaat sneller prikkelen. Als je topsporters bekijkt, dan zie je dat langlaufers de meeste ademhalingsproblemen hebben. Zij leveren maximale inspanningen bij lage temperaturen. Bij warmte zie je vooral meer lopers die last krijgen van krampen door uitdroging, of van hoofdpijn door een zonne- of hitteslag. Voor krampen en alle andere warmtegerelateerde problemen, is drinken voor en tijdens de inspanning de logische remedie. Ook vooraf stretchen helpt om krampen te voorkomen. Een zonne- of hitteslag voorkom je door rechtstreekse zon zo veel mogelijk te vermijden, je te verfrissen met water of andere koele elementen, en je in te smeren.”

Het volledige artikel lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?