Geen Finse piste in Mol

Mol heeft een gloednieuwe looppiste ingehuldigd. De gemeente verkoos bewust een dolomieten ondergrond boven de houtsnippers van een Finse piste.

Op advies van de plaatselijke atletiekclub Vabco koos het Molse gemeentebestuur niet voor een Finse piste, maar voor een looppiste in dolomiet. “Een Finse piste is niet aangenaam om op te lopen”, staat te lezen op de website van de gemeente. “Je kan er in feite alleen maar joggen, terwijl een loper zich pas goed ontwikkelt door variatie in de trainingen te leggen met intervallen.”

“De extra demping kost veel kracht, wat vele beginnende lopers ontmoedigt”, klinkt het voorts. “Omdat de houtsnippers worden platgedrukt, vraagt een Finse piste elke maand onderhoud. Bovendien stijgt de kans op uitglijden bij regenweer. Dolomiet, dat veel harder is, heeft al deze problemen niet.” 

Het parcours van de looppiste is 1.250m lang en telt verschillende linkse en rechtse bochten. Dat zou de kans op blessures moeten verminderen. Een optionele helling en betonnen trap brengen eveneens variatie in de trainingsmogelijkheden.

De nieuwe looppiste van sportcentrum Den Uyt is dagelijks gratis toegankelijk tussen 8u30 en 22u30. Vanaf 16u is de omloop van 1.250 zelfs volledig verlicht. 

FINSE PISTE HEEFT IDEALE ONDERGROND

Klopt de redenering dat een Finse piste niet aangenaam is om op te lopen? In dat verband verschijnt in het januarinummer van running.be magazine een artikel over een onderzoek van verschillende ondergronden. De soort ondergrond speelt immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van blessures.

Kort samengevat luidt de conclusie dat de houtschilfers van een Finse piste de ideale ondergrond zijn om op te lopen. Gras zorgt dan weer voor een lagere druk en een betere drukverdeling onder de voeten. Lopen op beton of asfalt is het meest belastend. Een kwalitatieve piste in goede staat is zachter dan beton of asfalt, maar nog niet zo zacht als lopen op gras.

Uitgebreidere info vind je in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf 10 januari in de winkel ligt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?