Gedaan met stressfracturen?

Stressfracturen zijn een veel voorkomend probleem bij lopers. Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden deze blessures door preventieve maatregelen grotendeels voorkomen kunnen worden.

Onderzoekster Moira Petit: ’10 keer per dag op de tenen gaan staan, zou al kunnen volstaan.’
Onderzoekers van de universiteit van Minnesota onderzochten bij vrouwelijke atleten de vorm en de grootte van het scheenbeen en de kuitspier. Ze concludeerden dat geblesseerde lopers iets kleinere kuitspieren en daardoor ook iets kleinere scheenbenen hadden, staat te lezen in het blad Medicine & Science in Sports & Exercise.

“Versterken van de kuitspieren lijkt dus een simpele manier om het risico op een stressfractuur te verkleinen”, aldus Moira Petit, één van de onderzoeksters uit Minnesota. “Tien tot twaalf keer per dag op de tenen gaan staan zou al kunnen volstaan.”

PASLENGTE

Aan de Iowa State University onderzochten onderzoekers aan de hand van computermodellen de relatie tussen stressfracturen en de paslengte bij mannen. Ze concludeerden dat het inkorten van de paslengte met ongeveer 10% het risico op een stressfractuur aanzienlijk zou verkleinen.

Biede onderzoekers geven toe dat hiermee niet alle stressfracturen uit de wereld geholpen kunnen worden. Training, hormonen, genetica, voeding en schoeisel spelen eveneens een rol.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?