Gazastrook net lang genoeg voor marathon

De kustlijn van de Gazastrook is iets meer dan 42 km, net lang genoeg dus om een marathon te houden. De eerste editie leverde 1 miljoen dollar op ten voordele van de Palestijnse kinderen.

Ook dit hoort jammer genoeg bij de Gaza Marathon… (foto marco longari)
In Jeruzalem en Tel Aviv werd al jaarlijks een marathon gehouden, maar nu heeft dus ook de Gazastrook er eentje. De eerste editie werd georganiseerd door de Verenigde Naties. In totaal trokken zowat 1.000 deelnemers de loopschoenen aan voor verschillende afstanden.
 
Negen professionele atleten uit Gaza en twee medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA waagden zich aan de klassieke 42,195 kilometer, precies de afstand tussen Beit Hanun naar Rafah langs de kust. De tijd van winnaar Al-Masri was 2u42:47. 

De meeste deelnemers kozen door een gebrek aan training en looptraditie voor een kortere afstand. Opvallend was het groot aantal vrouwen dat meeliep op de 10 mijl. 

De opbrengst van sponsors was meer dan een miljoen dollar. Dat geld zal worden gebruikt voor sportvoorzieningen en zomerkampen voor Palestijnse kinderen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?