Garmin lange tijd out en ‘getroffen door cyberaanval’

Sinds donderdagochtend kan je je activiteit niet meer uploaden naar de Garmin App. Wellicht werd de gps- en sporthorlogeproducent slachtoffer van een cyberaanval.
Volgens het financiële blad Forbes wordt de multinational sinds donderdag gegijzeld en zouden de hackers 10 miljoen dollar (8,58 miljoen euro) eisen. Zodra Garmin het bedrag zou betalen, zou de software met gegevens opnieuw worden vrijgegeven.
Op de website van Garmin kan je volgende boodschap lezen: 
‘Garmin ondervindt momenteel een storing die van invloed is op Garmin-services, waaronder Garmin Connect en Garmin Pilot. Als gevolg van de storing zijn sommige functies en services op deze platforms niet beschikbaar voor klanten. Bovendien worden onze callcenters voor productondersteuning getroffen door de storing en als gevolg hiervan kunnen we momenteel geen oproepen, e-mails of online chats ontvangen.’
Geen impact op data van gebruikers
Garmin zelf spreekt van een storing, maar op verschillende nieuwssites is te lezen dat de navigatiespecialist getroffen is door gijzelsoftware van WastedLocker. Met een intern bericht, gelekt door de Taiwanese techwebsite iThome, zou Garmin werknemers waarschuwen voor een onderhoudsbeurt vanwege ‘een virus’. Al werd ook dat niet bevestigd door Garmin zelf. 
Op de FAQ-pagina van de Garmin-website stelt het bedrijf de gebruiker alleszins gerust: activiteits- en gezondheids- en welzijnsgegevens die tijdens de storing van Garmin-apparaten zijn verzameld, worden opgeslagen op het apparaat en verschijnen in Garmin Connect zodra de gebruiker zijn apparaat weer kan synchroniseren. Ook zou de storing geen invloed hebben op je gegevens, zoals activiteiten, betaling of andere persoonlijke informatie. 
Update

Op maandagochtend kregen we de eerste meldingen dat Garmin na vier dagen opnieuw actief is en dat gebruikers de app weer met hun horloge kunnen synchroniseren. 
Mocht het bij jou nog niet lukken: je kan je work-out ook manueel uploaden naar Strava, zonder dat je daarvoor Garmin Connect nodig hebt. Via een usb-kabel kan je jouw data veilig overzetten naar je pc. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?